Dyrenes voldelige venner

En kjent dyreverner er arrestert for drapet på den nederlanske politkeren Pim Fortuyn. Militante dyrevernere har flere ganger satt liv i fare med sine aksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle dyrevernere nøyer seg med å skrive leserbrev og omplassere katter. Engelske Animal Liberation Front (ALF) har siden 1976 gjort seg bemerket gjennom brannstiftelser, bomber og kidnapping. I fjor sultet en av bevegelsens ledende figurer, Barry «Ayatollah» Horne, seg til døde i et britisk fengsel mens han sonet en dom på 18 år for brannstifting.

Grupper tilknyttet bevegelsen har stått bak lignede i aksjoner i blant annet USA, Tyskland og Belgia. Den norske avleggeren Dyrenes Frigjøringsfront har satt fyr på slakterier, raidet pelsfarmer og vandalisert pelsforhandlere.

- Det er en økende sabotasjevirksomhet blant ekstreme dyrevernere, men de er i hovedak en sabotasjebevegelse og ikke terorister. Drap er ikke et virkemiddel for denne gruppen, men folk har enkelte ganger blitt skadet, sier voldsforsker Tore Bjørgo i NUPI til Dagbladet.no.

- Dreper ikke

Volkert van der Graaf (32), mannen som er arrestert for drapet på den nederlanske høyreekstremisten Pim Fortuyn, betegnes som en radikal dyreverner. Han har tidligere kritisert Foryeyns støtte til pelsdyrindustrien. Bjørgo mener det kan være grunn til å tro at gjerningsmannen er «litt merkelig skrudd sammen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.