Dyrenes voldelige venner

En kjent dyreverner er arrestert for drapet på den nederlanske politkeren Pim Fortuyn. Militante dyrevernere har flere ganger satt liv i fare med sine aksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke alle dyrevernere nøyer seg med å skrive leserbrev og omplassere katter. Engelske Animal Liberation Front (ALF) har siden 1976 gjort seg bemerket gjennom brannstiftelser, bomber og kidnapping. I fjor sultet en av bevegelsens ledende figurer, Barry «Ayatollah» Horne, seg til døde i et britisk fengsel mens han sonet en dom på 18 år for brannstifting.

Grupper tilknyttet bevegelsen har stått bak lignede i aksjoner i blant annet USA, Tyskland og Belgia. Den norske avleggeren Dyrenes Frigjøringsfront har satt fyr på slakterier, raidet pelsfarmer og vandalisert pelsforhandlere.

- Det er en økende sabotasjevirksomhet blant ekstreme dyrevernere, men de er i hovedak en sabotasjebevegelse og ikke terorister. Drap er ikke et virkemiddel for denne gruppen, men folk har enkelte ganger blitt skadet, sier voldsforsker Tore Bjørgo i NUPI til Dagbladet.no.

- Dreper ikke

Volkert van der Graaf (32), mannen som er arrestert for drapet på den nederlanske høyreekstremisten Pim Fortuyn, betegnes som en radikal dyreverner. Han har tidligere kritisert Foryeyns støtte til pelsdyrindustrien. Bjørgo mener det kan være grunn til å tro at gjerningsmannen er «litt merkelig skrudd sammen».

- Fortuyn har stort sett markert seg når det gjelder innvandring og muslimer, og det fremstår som underlig at noen har grepet fatt i det lille han har sagt om dyrevern, sier Bjørgo.

Aksjoner i Norge

I 1997 gjennomførte medlemmer av Dyrenes Frigjøringsfront i Norge flere sabotasjeaksjoner og brannstiftninger mot bedrifter i Bergensområdet. Gruppen er tilknyttet britiske Animal Liberation Front. 4 personer ble dømt til både fengsel og erstatning, hovedpersonen fikk ett år og seks måneder ubetinget.

Etter aksjonene i Bergen har Dyrenes Frigjøringsfront i Norge ligget nede i flere år. Men i fjor høst tok aktiviteten seg opp igjen. Gruppen har gjennomført flere aksjoner mot oppdrettere og pelsdyrbutikker, og har fått en egen nettside der de informerer om sine aksjoner. Gruppen hevder å være ikke-voldelig, men har ikke spesielt stor tro på tradisjonell politisk virksomhet:

- Enkelte ting kan ikke vurderes utifra et demokratisk ståsted; man kan for eksempel ikke la demokratiske prosesser vurdere hvorvidt medskapninger skal tortureres til døde. Visse ting er ukrenkelige, blant annet dyrs liv og helse, sa en aktivist fra gruppen til dyrevernorganisasjonen NOAHs medlemsblad tidligere i år.

- Disse gruppene er mye større i Sverige. I den svenske sikkerhetspolitets årsmelding fra 2000 er det hele ti sider om disse gruppene, sier Bjørgo.

I tillegg til aksjonene Dyrenes Frigjøringsfront har den amerikanske gruppen Sea Shepherd, med Paul Watson i spissen, gjennomført flere sabotasjeaksjoner mot norske hvalfangstbåter. I den opphetede ulvestriden har det flere ganger kommet til konfrontasjoner, og personer har blitt utsatt for trusler, men da gjerne andre veien, mot dyr og dyrevenner.

Lite økoterror

Selv om det er mer rendyrkere dyrevernsgrupper som er mest kjent for sabotasjeaksjoner har lignende virkemidler også blitt brukt i miljøbvevegelsen. Internasjonalt er det Earth First som er mest kjent for såkalt «monkeywrenching» (monkeywrench= skiftenøkkel). Gruppen eksisterer ikke i Norge.

  • Her til lands har det vært få sabotasjeaksjoner knyttet til miljøgrupper. Den mest kjente var en mislykket sprengning ved en anleggsbro under Alta-striden tidlig på åttitallet. Sabotasje i mindre skala har ved et par anledninger blitt brukt i andre utbyggingssaker.
INTERNASJONAL GRUPPE: En branninspektør ser på skadene etter en påsatt brann i en McDonaldsrestaurant i Belgia sommeren 1999. Animal Rights Front hat stått bak brannstiftelser i en rekke land.
BRANNSTIFTERE: I 1997 satte medlemmer av Dyrenes Frigjøringsfront fyr på Flatland slakteri i Bergen. Direktør Jan Ove Karslen (bildet) fikk flere trusler i forkant av udåden. Fire personer ble dømt til fengsel og erstatning etter denne og flere andre aksjoner i Bergen.
<B>SULTET SEG TIL DØDE: Den tidligere søppelkjøreren Bary Horne sultet seg i fjor til døde i et britisk fengsel i protest mot dyreforsøk. Horne sonet 18 år for brannstifting.