Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyrepark lokker med søte løveunger, men når de blir eldre blir de avlivet som «overskuddsdyr»

Ni av 13 løveunger har blitt avlivet i Borås dyrepark siden 2012.

BORÅS: Siden 2012 har ni av de 13 løveungene som er født i parken blitt avlivet selv om de var friske. To har dødd en naturlig død, mens to har blitt omplassert til en annen dyrepark. Løvene på bildet fikk bare leve i et drøyt år. Foto: Borås dyrepark
BORÅS: Siden 2012 har ni av de 13 løveungene som er født i parken blitt avlivet selv om de var friske. To har dødd en naturlig død, mens to har blitt omplassert til en annen dyrepark. Løvene på bildet fikk bare leve i et drøyt år. Foto: Borås dyrepark Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Løvene og løveungene er det store trekkplasteret i den svenske dyreparken i Borås, men SVT kan nå avsløre deres metoder for å holde dyrebestanden under kontroll.

Dyreparken lokker nemlig besøkende med de pelskledde små, men avliver dyrene når de blir eldre.

Siden 2012 har tretten løver blitt født i dyreparken. Av disse lever bare to i dag. To har dødd av andre årsaker, mens ni har blitt avlivet selv om de var friske.

- Overskuddsdyr

I 2012 ble de fire løveungene Rafiki, Nala, Sarabi og Simba født. Bare et drøyt år senere avlivet dyreparken dyrene som det de omtaler som «overskuddsdyr».

Siden den gang har ytterligere fem løveunger måttet bøte med livet.

Bo Kjellson, som er sjef for dyreparken, sier til SVT at det er vanskelig å definere nøyaktig hva et «overskuddsdyr» er.

SVØMMER: Dyreparken i Washington har fått fire løveunger. Men før de får lov til å løpe fritt i parken sammen med mor må de ansatte teste svømmekunnskapene. Heldigvis besto alle på første forsøk. Video: Smithsonian National Zoo / Justin Dent Vis mer Vis mer

- Det går ikke an å på generelt grunnlag si hva et overskuddsdyr er, men det er et dyr som av en eller annen grunn ikke passer inn i vår kolleksjon. Dette er egentlig et resultat av et godt avlsarbeid, sier han.

De seneste tilskuddene til løvefamilien i Borås (Potter, Weasley, Granger og Dolores) ble født for et drøyt år siden. Så sent som i går ettermiddag ble Potter og Weasley avlivet.

Granger og Dolores har blitt omplassert til en dyrepark i Storbritannia.

Kritikk

Når de ulike løvekullene har kommet til verden, har dyreparken vært snare med å sende ut pressemeldinger - samt invitere både besøkende og presse til å komme på besøk.

Avlivingene har det derimot vært stille om. Kjellson forteller at det er noe de har valgt å ikke gå ut med, men han betegner det ikke som noen hemmelighet.

Samtidig får dyreparken massiv kritikk for sin praksis. Helena Pedersen, ekspert på dyrestudier, sier til den svenske rikskringkasteren at det i slike tilfeller blir veldig tydelig at dyreparkene driver for profitt.

- Jeg tror alle som jobber i dyrepark vet at det som trekker folk er dyreungene som fødes på våren. Hva som skjer med dyra når de vokser opp, er et helt annet spørsmål. Jeg synes det er ganske kynisk, sier hun.

Det er ikke Kjellson enig i.

- Det ville vært rart om vi hadde fått et kull løveunger, og ikke vist dem fram, sier han.

SLIPPES FRI: 33 mishandlede sirkusløver slippes ut i naturen for første gang. - De har vært gjennom helvete på jord, sier sjefen for Animal Defenders International Jan Creamer. Les hele saken her: http://bit.ly/24jNcIz Video: Reuters / AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!