Dyreparken i København får internasjonal oppmerksomhet

Avlivet frisk sjiraffunge i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere internasjonale dyrevernsorganisasjoner har reagert på at dyreparken Zoo i København i dag avlivet en frisk sjiraffunge på 18 måneder.

Overfor danske Extra Bladet bekreftet København Zoos kommunikasjonsrådgiver Tobias Stenbæk litt etter halv ti at sjiraffungen Marius er død.

- Nå er sjiraffen død. Det gikk helt etter planen, sier han.

Flere tusen personer signerte underskriftskampanjen «Red Marius» på nett og ba om at dyrehagen ombestemte seg. Facebook-gruppen «Imod aflivning af giraffen fra Zoo i København?» har i skrivende stund omtrent 2800 medlemmer. På det sosiale nettverket ble det invitert til demonstrasjon ved dyreparken i dag.

Forebygge innavl Dyreparken har på grunn av avlsprogrammet som skal forebygge innavl ingen mulighet til å redde eller overføre sjiraffen, selv om den er helt frisk.

MÅ AVLIVES: Sjiraffen Marius i dyreparken i København skal avlives på grunn av fare for innavl. Den blir avlivet med en boltpistol i dag. Foto: Keld Navntoft / NTB Scanpix
MÅ AVLIVES: Sjiraffen Marius i dyreparken i København skal avlives på grunn av fare for innavl. Den blir avlivet med en boltpistol i dag. Foto: Keld Navntoft / NTB Scanpix Vis mer

Saken får også stor oppmerksomhet internasjonalt, og dyreparker fra flere land nådde ut til danskene der de ba om å overta sjiraffen som heter Marius.

Tilbud fra England og Sverige Yorkshire Wildlife Park (YWP) nær Doncaster i England er en av dyreparkene som hadde kapasitet til å ta vare på Marius. De har ifølge BBC en moderne sjiraff-innhegning med fire mannlige sjiraffer og kapasitet til å ta i mot en til.

- Vi har forsøkt å kontakte København for å finne ut om de leter etter et sted å omplassere sjiraffen, noe som kan være en løsning med positivt utfall for alle, inkludert Marius, sier John Minion, administrerende direktør ved dyreparken i Yorkshire til BBC.

En dyrepark i Sverige, som i motsetning til YWP ikke er tilsluttet den European Association of Zoos and Animals (EAZA), tilbød seg også å overta Marius.

Blir mat Bengt Holst i den danske dyrehagen sier at Marius sine gener allerede er godt representert blant sjiraffene i parken.

Han forstår ikke hvorfor den planlagte avlivingen har fått så stor oppmerksomhet, og påpeker at 700-800 rådyr blir avlivet årlig i en rådyrpark nord for København for å kontrollere antallet.


Marius ble avlivet ved å bli skutt med et bolt-våpen, da kjøttet ville blitt forurenset ved bruk av giftsprøyte.

- Det vil være dumt å kaste et par hundre kilo med kjøtt. Noe skal bli brukt til forskning og resten til mat, sier Holst til Svenska Dagbladet.

Dyreparken planlegger å obdusere sjiraffen etter dens død før de gir kjøttet til tigerne og de andre rovdyrene i parken. Obduksjonen skal gå åpent foran publikum.

Dyrerettighetsgrupper har beskrevet avlivingen som barbarisk og beskyldt dyreparken for å være uetisk.

Omtale verden rundt Danske Extra Bladet skriver i dag at nyheten om Marius har nådd Australia. I tillegg til Australian Associated Press (AAP), har britiske BBC og The Independent, svenske Expressen, og det franske nyhetsbyrået AFP omtalt saken.


Kjendisagenten Claus Hjelmbak har også jobbet for å redde Marius. På Twitter har han nådd ut til flere kjendisvenner der han ber om hjelp. Blant annet Paris Hilton, Pamela Anderson, Missy Elliott, og Yoko Ono.

- Jeg er veldig opptatt av dyrevelferd, og mange av Hollywood-stjernene jeg jobber med er også det. Dyr er noe av det viktigste vi har. Dette gjør veldig vondt, og jeg sier det nå, alle i Hollywood skal høre om dette, sier Hjelmbak til extrabladet.dk.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer