Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyreparken i København får internasjonal oppmerksomhet

Avlivet frisk sjiraffunge i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere internasjonale dyrevernsorganisasjoner har reagert på at dyreparken Zoo i København i dag avlivet en frisk sjiraffunge på 18 måneder.

Overfor danske Extra Bladet bekreftet København Zoos kommunikasjonsrådgiver Tobias Stenbæk litt etter halv ti at sjiraffungen Marius er død.

- Nå er sjiraffen død. Det gikk helt etter planen, sier han.

Flere tusen personer signerte underskriftskampanjen «Red Marius» på nett og ba om at dyrehagen ombestemte seg. Facebook-gruppen «Imod aflivning af giraffen fra Zoo i København?» har i skrivende stund omtrent 2800 medlemmer. På det sosiale nettverket ble det invitert til demonstrasjon ved dyreparken i dag.

Forebygge innavl Dyreparken har på grunn av avlsprogrammet som skal forebygge innavl ingen mulighet til å redde eller overføre sjiraffen, selv om den er helt frisk.

MÅ AVLIVES: Sjiraffen Marius i dyreparken i København skal avlives på grunn av fare for innavl. Den blir avlivet med en boltpistol i dag. Foto: Keld Navntoft / NTB Scanpix
MÅ AVLIVES: Sjiraffen Marius i dyreparken i København skal avlives på grunn av fare for innavl. Den blir avlivet med en boltpistol i dag. Foto: Keld Navntoft / NTB Scanpix Vis mer

Saken får også stor oppmerksomhet internasjonalt, og dyreparker fra flere land nådde ut til danskene der de ba om å overta sjiraffen som heter Marius.

Tilbud fra England og Sverige Yorkshire Wildlife Park (YWP) nær Doncaster i England er en av dyreparkene som hadde kapasitet til å ta vare på Marius. De har ifølge BBC en moderne sjiraff-innhegning med fire mannlige sjiraffer og kapasitet til å ta i mot en til.

- Vi har forsøkt å kontakte København for å finne ut om de leter etter et sted å omplassere sjiraffen, noe som kan være en løsning med positivt utfall for alle, inkludert Marius, sier John Minion, administrerende direktør ved dyreparken i Yorkshire til BBC.

En dyrepark i Sverige, som i motsetning til YWP ikke er tilsluttet den European Association of Zoos and Animals (EAZA), tilbød seg også å overta Marius.

Blir mat Bengt Holst i den danske dyrehagen sier at Marius sine gener allerede er godt representert blant sjiraffene i parken.

Han forstår ikke hvorfor den planlagte avlivingen har fått så stor oppmerksomhet, og påpeker at 700-800 rådyr blir avlivet årlig i en rådyrpark nord for København for å kontrollere antallet.


Marius ble avlivet ved å bli skutt med et bolt-våpen, da kjøttet ville blitt forurenset ved bruk av giftsprøyte.

- Det vil være dumt å kaste et par hundre kilo med kjøtt. Noe skal bli brukt til forskning og resten til mat, sier Holst til Svenska Dagbladet.

Dyreparken planlegger å obdusere sjiraffen etter dens død før de gir kjøttet til tigerne og de andre rovdyrene i parken. Obduksjonen skal gå åpent foran publikum.

Dyrerettighetsgrupper har beskrevet avlivingen som barbarisk og beskyldt dyreparken for å være uetisk.

Omtale verden rundt Danske Extra Bladet skriver i dag at nyheten om Marius har nådd Australia. I tillegg til Australian Associated Press (AAP), har britiske BBC og The Independent, svenske Expressen, og det franske nyhetsbyrået AFP omtalt saken.


Kjendisagenten Claus Hjelmbak har også jobbet for å redde Marius. På Twitter har han nådd ut til flere kjendisvenner der han ber om hjelp. Blant annet Paris Hilton, Pamela Anderson, Missy Elliott, og Yoko Ono.

- Jeg er veldig opptatt av dyrevelferd, og mange av Hollywood-stjernene jeg jobber med er også det. Dyr er noe av det viktigste vi har. Dette gjør veldig vondt, og jeg sier det nå, alle i Hollywood skal høre om dette, sier Hjelmbak til extrabladet.dk.


Hele Norges coronakart