Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyreparken i Skåne måtte avlive hele ulveflokken

Da halvparten stakk av til naboinnhegningen og drepte elg.

FULGTE ALFAHUNNEN: Seks ulver greide å komme seg ut av innhegningen i dyreparken i Skåne i går morges. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
FULGTE ALFAHUNNEN: Seks ulver greide å komme seg ut av innhegningen i dyreparken i Skåne i går morges. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Dette er fryktelig trist. Det føles veldig tungt ut akkurat nå, sier dyreansvarlig ved Skåne dyrepark, Johan Lindström, til Expressen.se.

Parken avlivet i går hele sin ulveflokk på 12 individer etter at halvparten tidligere på dagen greide å stikke av gjennom et hull i gjerde til naboinnhegningen.

To hanner ledet anRømningsforsøkene startet allerede på torsdag da to unge hanner greide å komme seg inn til kronhjortene på området ved siden av.

- Personalet greide å få dem tilbake til deres innhegning og reparere hullet, sier Lindström og fortsetter:

- Når ulvene har skjønt at de kan komme seg ut, er det veldig vanskelig å få dem til å bli inne på det inngjerdete området.

I går morges greide de to unghanene og lage et nytt hull og komme seg ut igjen.

Det førte til stor uro i flokken og flere andre fulgte etter til innhegningen ved siden av.

Ifølge Aftonbladet.se tok ulvene livet av en kronhjort. De hadde også greid å komme seg inn til elgene.

Fulgte alfahunnenDyrepasserne fryktet at ulvene ville etter hvert kunne komme seg løs blant de besøkende. Dyreparken ble evakuert og det ble bestemt å avlive hele flokken.

- Alfahunnen hadde også kommet seg ut. Det var seks ulver igjen i innhegningen, men de klatret nærmest på gjerdet. Nå alfahunnen forsvinner, vil alle de andre følge etter. Man må nesten se det for å kunne forstå det ordentlig, sier Lindström.

Én etter én ble ulvene sporet opp og skutt av dyrepasserne.

- Risikoen for at ulvene skulle komme seg ut av dyreparken og ut i naturen var stor. Dette forhindret vi. Vi tok vårt ansvar.

Han påpeker samtidig at parkens besøkende aldri var i noen reell fare.

Vurderer å få ny flokkEtter et oppfølgingsmøte, er dyrepasserne enige i at de gjorde det eneste rette.

- Vi synes at vi gjorde så godt vi kunne i en veldig tragisk og presset situasjon. Alfahunnen styrer hele gruppen, den er bygd opp rundt henne. Hun har sitt hjemmeterritorium og når hun forlater det, vil heller ingen av de andre være igjen der, sier Lindström til svt.se.

Passerne greide aldri å komme så nær alfahunnen at de kunne benytte seg av bedøvelsespiler, for så å få henne og resten av flokken tilbake til innhegningen.

Lindström og hans kollegaer sørger over tapet av ulveflokken.

- Det er ikke lett å bygge opp en ulveflokk. Det kan ta flere år, sier

Det er foreløpig ikke bestemt om Skåne-parken skal ha inn nye ulver.

- Det kan være vanskelig å finne riktige individer som passer sammen. De er veldig spesielle, men ulv skal vi greie å få tak i.