- Dyrepest vil løfte Sp

Sp-leder Odd Roger Enoksen hudfletter regjeringens håndtering av dyrepesten som herjer Europa. Han tror til gjengjeld katastrofensom rammer EUs landbruk, kan bety flere stemmer for Sp ved valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, jeg ser ikke bort fra det. Sp har lenge advart mot den landbrukspolitikken vi nå ser konsekvensene av. Vi har påpekt at trygg og sikker mat ikke henger i hop med kravet om billigere mat. Vi har dessverre fått rett i våre advarsler. Nå viser selv Thorbjørn Jagland tegn til anger og snakker om at «verden er på sykeleiet». Alle kan vel nå se at landbrukspolitikken må endres. Et kompromissløst forsvar for småskalalandbruk er mer nødvendig enn noen gang. Sp er det partiet som mest konsekvent slåss for trygg og sikker mat, sier Enoksen til Dagbladet.

Noen dager før Senterpartiets landsmøte starter på Gardermoen, maner Sp-lederen igjen fram det store EU-spøkelset.

Stoltenberg, Jagland og den øvrige ja-siden skal ikke få EU-fred i valgkampen.

Ny EU-kamp

- Å forsvare folkets nei er fortsatt Sp's viktigste enkeltsak. Nå har både Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland sagt at det både er aktuelt og naturlig at Norge fremmer en ny søknad i neste stortingsperiode. Det ligger også et grunnlovsforslag som skal behandles i Stortinget i neste periode, som vil gjøre det enklere å få Norge inn i EU. De som skal inn på Stortinget, må vise hva de står for. Vi ønsker å peke på det faktum at vi har et stortingsflertall som hver dag jobber med EU-medlemskap som mål, sier Enoksen.

Slik varsler Enoksen at Sp vil gjøre årets valgkamp til en ny EU-kamp. Nå får Sp god hjelp av katastrofen i EUs landbruk. Enoksen slakter det han kaller landbruksminister Bjarne Håkon Hanssens knefall for EU.

- Hanssen påtar seg nå et stort ansvar. Han er for seint ute. Importforbud burde vært innført for lengst. Å komme med tiltak etter at smitten har brutt ut, er for seint. Vi ser nå at smitten går fra land til land, sier Enoksen.

Nei til Ap

I går la Maktutredningen fram en rapport som viser at Norge ikke har fått større handlefrihet utenfor EU.

- Utredningen er ikke noe argument for EU, men et argument mot EØS-avtalen som er en ren husmannskontrakt, sier Enoksen som nok en gang takkernei til Ap's regjeringsinvitt.