Dyrepolitiet nedrent med saker: - Vil hindre vold mot kvinner og barn

Ser sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker.

DYREPOLITIET: Medlemmer i pilotprosjektet for bekjempelse av dyrevelferdskriminalitet. Politiadvokat i Sør-Trøndelag politidistrikt Tina Marielle Værnes, regionjurist fra Mattilsynet Mona Holm-Ross, etterforsker Karine Larsen, Marius Rønningen og Toril Celius. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
DYREPOLITIET: Medlemmer i pilotprosjektet for bekjempelse av dyrevelferdskriminalitet. Politiadvokat i Sør-Trøndelag politidistrikt Tina Marielle Værnes, regionjurist fra Mattilsynet Mona Holm-Ross, etterforsker Karine Larsen, Marius Rønningen og Toril Celius. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) En drøy måned etter at pilotprosjektet for bekjempelse av dyrevelferdskriminalitet i Sør-Trøndelag politidistrikt, populært kalt dyrepolitiet startet opp, har henvendelsene til gruppa strømmet inn.

Dyrepolitiet har allerede gått til pågripelse av en person. Mannen (19), som ble pågrepet den 27. august, ble den 11. september varetektsfengslet i ytterligere fire uker.

Han er siktet for to grove brudd på dyrevelferdsloven, og politiet mener han har utøvd grov vold mot og avlivet en annen persons katt.

- Ser sammenheng Ifølge fengslingskjennelsen har mannen fortalt politiet at han også har hatt tanker om å ta livet av mennesker.

Nettopp det å fange opp personer med slike tanker er noe av formålet ved dyrepolitiet, opplyser politiadvokat Tina Marielle Værnes ved dyrepolitiet.

- Vi vil gjennom arbeidet med dyrekrimsaker forsøke å avdekke og forebygge annen voldskriminalitet, da vi en ser en klar sammenheng mellom saker som gjelder grov voldsutøvelse mot dyr og voldskriminalitet mot spesielt kvinner og barn, sier hun til Dagbladet.

- Grunnen til at politiet har begjært varetektsfengsling i denne saken, og anser den som såpass alvorlig at det er brukt så mye tid og store ressurser på saken den siste måneden, er fordi det anses påkrevd for å hindre at han begår vold og i verste fall drap av barn og unge kvinner, fortsetter hun.

19-åringens forsvarer Terje Engebretsen har så langt i dag ikke besvart Dagbladets henvendelse. Til Adressa sa advokaten følgende i september:

- Han har lagt kortene på bordet, og skjønner at han har gjort noe galt.

Tyveri av geit Men ikke alle sakene dyrepolitiet jobber med er like alvorlige. Blant annet etterforsker gruppa nå et tyveri av en geit i Trondheim i sommer.

-STJÅLET MED PÅ NACHSPIEL: En av de mer spesielle sakene som det såkalte dyrepolitiet i Sør-Trønderlag jobber med er tyveriet av geitekillingen Gammen. Han ble aldri seg selv etter at han angivelig ble tatt med på et nachspiel i sommer. Foto: Privat
-STJÅLET MED PÅ NACHSPIEL: En av de mer spesielle sakene som det såkalte dyrepolitiet i Sør-Trønderlag jobber med er tyveriet av geitekillingen Gammen. Han ble aldri seg selv etter at han angivelig ble tatt med på et nachspiel i sommer. Foto: Privat Vis mer

Klokka var 04.32 på natta da politiet i Trondheim, den 18. juli i år, fikk melding om at det stod en ensom geit midt i byens sentrum, skrev Adressa i sommer.

Det viste seg å være killingen Gammen, som tilhørte besøksgården Voll Gård.

- Vi etterforsker saken etter at vi fikk inn en anmeldelse om at geita var blitt stjålet og tatt med på nachspiel, sier Værnes til Dagbladet.

TILBAKE HOS MOR: Gammen var så liten at han fortsatt diet da han ble bortført i sommer. Her er han nettopp kommet hjem etter den strevsomme natta. Foto: Privat
TILBAKE HOS MOR: Gammen var så liten at han fortsatt diet da han ble bortført i sommer. Her er han nettopp kommet hjem etter den strevsomme natta. Foto: Privat Vis mer

Gammen, som inntil da hadde vært en av besøksgårdens aller tammeste killinger, framsto som livredd.

- Vi tok imot den vesle geitebukken fra politiet i femtida på morgenen og sjekket ham for fysiske skader. Senere samme dag satte vi ham inn i geiteflokken igjen. Da var det tydelig at Gammen hadde fått en psykisk medfart, sier daglig leder ved Voll Gård, Asbjørn Barlaup til Dagbladet.

- Totalt uakseptabelt - Fram til da hadde Gammen vært en av våre tammeste killinger, som pleide å komme springende mot deg. Men etter den natta framsto han som nervøs og redd. Enhver brå bevegelse fikk ham til å skvette til, og se etter utveier, fortsetter bonden.

Da Gammen forsvant denne natta var han så liten at han fremdeles diet fra sin mor.

- Å bli revet bort og plassert sammen med fremmede folk helt alene ble klart en angstpreget situasjon for ham, sier Barlaup, som legger til at han har fått høre at det finnes bilder fra nachspielet geita skal ha blitt bortført til.

- Jeg har ikke sett bildene, men blitt fortalt at de verserer på sosiale medier, sier han, og omtaler hendelsen som «totalt uakseptabel og respektløs».

- Dette en geit som ikke har noe i en bil med festglade ungdom å gjøre. Og det at noen valgte å ha det moro på bekostning av geita på denne måten, er rett og slett ikke greit. Vi valgte å anmelde saken fordi vi mener det er viktig å sette grenser, sier han.

For et av målene til besøksgården er å formidle gode holdninger til dyr.

- Forholdet mellom mennesker og dyr handler om tillit og respekt. Det som skjedde med Gammen var i sterk kontrast til det.

Politiet ønsker tips Politiadvokat Værnes i dyrekrimgruppa oppfordrer alle som kan ha tips om hva som skjedde med geitekillingen denne natta om å ta kontakt med Sør-Trøndelag politidistrikt.

- I saken om geita som angivelig endte på nachspiel har vi foreløpig ingen siktede, men vi jobber med dette, sier hun.

I tida framover vil gruppa fortsette å jobbe med de sakene som blir anmeldt, følge opp tips, videreutvikle samarbeidet med Mattilsynet og andre aktører, men også gjennomføre tiltak som vi har forespeilet i prosjektrapporten, slik som målrettet informasjonsvirksomhet, ulike kampanjer, gjennomføre fagsamlinger og drive målrettet forebyggende arbeid.

- Vi vil gjennom prosjektet gjøre vårt beste for å bidra til å bedre dyrevelferden både i de enkeltsakene vi jobber med men også ved å bidra til å heve kunnskapsnivå og bevissthet om temaet i befolkningen som sådan, sier Værnes.