Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyrere å fly

SKIEN (Dagbladet): Krigen i Kosovo kan koste deg dyrt. Eksperter spår en kraftig økning i prisen på flydrivstoff dersom krigen varer lenge. Det betyr dyrere flyreiser. Regningen for krigen er allerede i milliardklassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Krigen fører til et stort forbruk av flydrivstoff. Jeg tror at prisen vil gå kraftig til værs dersom krigen blir langvarig, sier informasjonssjef i Esso Norge, Erik Bagle.

Han sier at den internasjonale prisen på flydrivstoff har økt med 17 prosent fra 23. mars _ dagen før krigen startet - og fram til nå. Fortsetter bombingen, peker kurven oppover.

Økte billettpriser

For de store flyselskapene betyr dette økte utgifter på flere hundre millioner kroner i året. Det er en mager trøst at prisøkningen slår likt ut for alle selskapene. En økning i billettprisen vil være eneste måten å få pengene tilbake.

Men informasjonsdirektør Simen Revold i SAS avviser at økte drivstoffpriser, vil bety at det blir dyrere å fly for deg og meg.

- Drivstoffutgiftene utgjør en liten del av våre totalte kostnader. Den tida er forbi da vi bare kunne legge på prisen om kostnadene økte. Nå er det så sterk konkurranse om kundene at det er nødvendig å holde lave priser, sier Revold til Dagbladet.

Flyr i været

En langvarig krig kan føre til økte billettpriser på flere hundrelapper på de dyreste reisene.

En økning i flybensinprisen på 17 prosent, betyr økte utgifter for SAS på nærmere fire hundre millioner kroner i året.

Siv Meisingset i informasjonsavdelingen i SAS opplyser til Dagbladet at selskapet kjøpte drivstoff for 2,3 milliarder kroner i fjor. Det utgjør 6,5 prosent av selskapets totalte kostnader.

- Vi fortsetter å fly som før.Vi er bekymret for økte priser på flybensin. Det kan gå ut over lønnsomheten. Billettprisene vil bli justert etter markedet, sier informasjonskonsulent Ørjan Heradstveit i Braathens til Dagbladet.