Statsbudsjettet 2020:

Dyrere å ha au pair

Folk som ønsker å ha au pair, arbeid eller permanent opphold skal betale mer i gebyr. Det vil bli billigere å søke om familiegjenforening.

STATSBUDSJETTET: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hva statsbudsjettet betyr for deg. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I årets statsbudsjett er det en rekke justering i gebyr på utlendingsfeltet. Her kommer det fram at regjeringen foreslår å øke gebyrene for søknad om arbeid, au pair og permanent opphold.

Samtidig foreslås det «å redusere gebyret for familiegjenforening med personer med fluktbakgrunn frem til innvilget permanent opphold med 25 prosent».

Endringen gjelder for de som allerede har familie som er etablert i Norge, og ikke de som søker om å etablere seg med ny familie.

- Dette er et lite KrF-avtrykk, men de kan ikke være fornøyde med dette, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Noas om reduksjonen på gebyret for familiegjenforening.

Austenå trekker fram at flyktninger blir en stadig mindre del av gruppen som får familiegjenforening - nettopp fordi gebyret i Norge er langt høyere enn i nabolandene våre. I fjor var indere den største gruppen som fikk familiegjenforening.

- Dette rammer hardest de svakeste. De siste årene har 20-25 prosent av de som har familiegjenforening en flyktning som utgangsperson i Norge, sier Austenå, som mener at dette gjør integreringen vanskeligere når flyktninger ikke får etablert seg i Norge med familien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer