Dyrere å pisse enn å bli tatt med kniv og hasj

Mannen som pisset på gata, fikk strengere straff enn mannen som ulovlig bar kniv: 3500 kroner i bot. Også han som ble tatt med hasj, han som nasket og hun som kjørte uten førerkort fikk mildere straffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser en gjennomgang Dagbladet har foretatt av foreleggssaker som skal opp i Oslo tingrett de nærmeste ukene. Opplysningene er basert på en gjennomgang av forelegg som ikke er vedtatt av den bøtelagte - og som ender i tingretten.

1000-lapp for stjeling

  • 51-åringen som urinerte i Thorvald Meyers gate like etter midnatt, fikk 3500 kroner i bot, subsidiært sju dagers fengsel.
  • 52-åringen som pisset i ei søppelbøtte ved Oslo S i 17-tida, fikk den samme straffen.
  • 22-åringen som bar kniv uten såkalt aktverdig grunn, fikk 3000 kroner i bot, subsidiært seks dagers fengsel.
  • Den 22 år gamle kvinnen som kjørte uten gyldig førerkort, fikk 3000 kroner i bot, subsidiært seks dagers fengsel.
  • Den 26 år gamle mannen som ble arrestert med rundt 2 gram hasj, fikk 2500 kroner i bot, subsidiært fem dagers fengsel.
  • 20-åringen som stjal et par joggesko på Sportshuset i Grensen, fikk 1000 kroner i bot, subsidiært to dagers fengsel.
Tegning: FRODE ØVERLI
Tegning: FRODE ØVERLI Vis mer

- Ikke rimelig

Ifølge de veiledende satsene skal man få rundt 3500 kroner i bot for å urinere på offentlig sted i Oslo. Samme nivå gjelder for dem som forstyrrer lov og orden. Naskeri straffes normalt med bøter fra 1000 til 4000 kroner, tommelfingerregelen er at boten er det dobbelte av gjenstandens verdi. Veiledende satser for å bære kniv uten aktverdig grunn er 6000 kroner.

- Vi har veiledende retningslinjer for bøtenivået, men vi bruker også skjønn i de konkrete sakene, sier jourhavende jurist Kjetil Voldstad ved Oslo politidistrikt.

- Jeg synes det er underlig at en som er tissetrengt blir straffet strengere enn en som er pågrepet med narkotika. Det bør være en sammenheng mellom hva man gjør og hvilken reaksjon man får, sier André Kvakkestad, som representerer Frp i justiskomiteen på Stortinget.

Han ønsker å se nærmere på det innbyrdes forholdet mellom bøtesatsene.