Dyrere å være syk

Regjeringen gjør det dyrere for alle å være syke. Anne Franck Paasche (56), som er uføretrygdet på grunn av migrene, er blant dem som blir hardest rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har lagt stor vekt på å løfte de svake og forsømte mest. Vi som har små utgifter må tåle å betale mer. De med skyhøye utgifter, skjermes mer, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Uføretrygdede Anne Franck Paasche (56) er totalt uenig.

- Nettopp vi som har falt ut av arbeidslivet, og særlig kvinner med lave pensjoner, rammes hardest av budsjettforslaget, mener Franck Paasche.

56-åringen har migrene to- tre dager i uka året rundt, og har vært ufør siden 1995. Når regjeringen vil gjeninnføre egenandelen på blåresept og øke frikorttaket, får hun minimum 500 kroner i økte medisinutgifter.

Sjokk og vantro

- Småpenger for noen, men ikke for oss som har lite å rutte med. Tenk på alle kronikerne som ikke har medisiner på blåresept, og må betale alt selv, sier Franck Paasche.

Pasientorganisasjonene reagerer med sjokk og vantro.

- Jeg trodde ikke dette var mulig. Regjeringen har skreddersydd et budsjett som rammer de svakeste, mener leder i Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL), Svein Erik Myrseth.

Økningen av utgifter for de syke står i kø i regjeringens budsjettforslag:

  • Folketrygdens frikorttak foreslås hevet med 37 prosent, fra 1350 kroner til 1850 kroner. Det rammer mellom 800000 og 900000 syke.
  • 1. oktober kunne uføre og eldre glede seg over at de slapp egenandelen på blåresept. Tre dager seinere vil helseministeren gjeninnføre egenandelen, og med det spare 400 millioner kroner.
  • Egenandelene på blå resept økes fra 360 til 400 kroner.
  • Det blir fire prosent dyrere å gå til lege, psykolog og fysioterapeut.
  • Regjeringen vil innføre ei grense på 18360 kroner for særfradrag for større sykdomsutgifter på skatten.
  • Å reise til og fra behandlingssted, blir dyrere - og egenandel på mammografi øker.

Trass i alle økningene mener regjeringen at den skjermer dem med store helseutgifter ved å innføre et egenandelstak 2 på 4500 kroner for helsetjenester som i dag ikke dekkes av frikortet. Ordningen skal gjelde fysioterapi, refusjonsberettiget tannbehandling, opptrening og behandlingsreiser i utlandet.

- Tak 2 betales med de økte egenandelene. Dette er ingen bedring, bare en omfordeling av utgiftene, sier leder Arnt Holte i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

- Syke betaler skattelettene

Både Ap og SV mener økte egenandeler og øvre grense for særfradraget understreker budsjettets usosiale side.

- Regjeringen sparer inn nesten 800 millioner kroner fra de syke. Summen er omtrent lik skatteletten til dem som tjener mest. Klassisk Høyre-politikk, som må smerte KrF, sier SVs Øystein Djupedal.

- De syke må blø for at regjeringen skal gi skatteletter. Vi vil jobbe hardt for at eldre og uføre fortsatt skal ha fritak fra egenandel på blåresept, sier Ap's Bjarne Håkon Hanssen.

Leder av sosialkomiteen John Alvheim (Frp) varsler en tøff høst:

- Jeg kan ikke anbefale min stortingsgruppe å støtte dette budsjettet. Det er en rein provokasjon, sier Alvheim.

FÅR DET TRANGERE: - Mange kronikere har flere diagnoser, og har utgifter til trening og annen behandling i tillegg til medisinene, sier uføretrygdede Anne Franck Paasche (56). Hun er blant dem som rammes av regjeringens forslag om økte egenandeler og høyere frikorttak.