Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyrere for de fattigste

Ferske tall viser at barnehageprisene har økt med opptil 70 prosent de siste ti årene. Økningen har vært størst for dem med lavest inntekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For familier med en årsinntekt på 100000 kroner har barnehageprisene økt med over 73 prosent siden 1992. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Noe av årsaken er at kommunene har lagt om til flate satser. Det vil si at alle familier betaler det samme, uavhengig av familiens inntekt. Dette slår verst ut for dem med lavest inntekt.

- Jeg synes det er forferdelig. Dette har med politisk vilje i kommunene å gjøre. Bergen kommune har for eksempel fått det til. Der er de kommet ned på 600- 700 kroner i måneden for dem med lavest inntekt. Jeg synes det er fryktelig usosialt at familier med inntekt på 500000 betaler det samme som dem med 150000, sier politisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet, Eli Anne Hole.

Mange familier med 100000 i inntekt mottar ofte ulike typer økonomisk støtte. Slik blir den reelle kostnaden for en barnehageplass i noen tilfeller lavere enn tallene viser.

50 prosent

For husholdninger med en årsinntekt fra 375000 og oppover har månedssatsene økt med 38,8 prosent.

- Det er ikke nytt for oss at det har vært en økning i barnehageprisene. Vi mener at det trengs mer penger til barnehagene, kombinert med en ny modell for finansiering, sier Hole

Prisene i de kommunale barnehagene har økt med gjennomsnittlig 50 prosent de siste ti årene. De private har hatt en økning på 33,5 prosent.

- Kommunene avgjør selv hvordan prisen på barnehagene skal være. Det er prioriteringer som gjøres lokalt som slår ut på barnehageprisene. Det har vært lagt inn penger til barnehagene hele veien, sier Hole.

Regjeringen har lagt fram seks forslag til nye løsninger for barnehagestøtte. KrF er for en modell med direkte støtte til barnehagene.

Støtter Høyre

- Vi støtter Høyres forslag om at den offentlige støtten bør koordineres. På den måten blir pengene øremerket, og det som vi vil skal gå til barnehagene, faktisk vil ende der, sier Valgerd Svarstad Haugland i KrF.

Regjeringen satser på å ha en ny modell klar til høstens budsjett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling