Dyrere for de fattigste

Ferske tall viser at barnehageprisene har økt med opptil 70 prosent de siste ti årene. Økningen har vært størst for dem med lavest inntekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For familier med en årsinntekt på 100000 kroner har barnehageprisene økt med over 73 prosent siden 1992. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Noe av årsaken er at kommunene har lagt om til flate satser. Det vil si at alle familier betaler det samme, uavhengig av familiens inntekt. Dette slår verst ut for dem med lavest inntekt.

- Jeg synes det er forferdelig. Dette har med politisk vilje i kommunene å gjøre. Bergen kommune har for eksempel fått det til. Der er de kommet ned på 600- 700 kroner i måneden for dem med lavest inntekt. Jeg synes det er fryktelig usosialt at familier med inntekt på 500000 betaler det samme som dem med 150000, sier politisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet, Eli Anne Hole.

Mange familier med 100000 i inntekt mottar ofte ulike typer økonomisk støtte. Slik blir den reelle kostnaden for en barnehageplass i noen tilfeller lavere enn tallene viser.

50 prosent

For husholdninger med en årsinntekt fra 375000 og oppover har månedssatsene økt med 38,8 prosent.

- Det er ikke nytt for oss at det har vært en økning i barnehageprisene. Vi mener at det trengs mer penger til barnehagene, kombinert med en ny modell for finansiering, sier Hole

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer