Dyrere for fattige fedre

Mens fedre med god lønn vil kunne slippe unna med tusenvis av kroner mindre i barnebidrag, kan bidraget for dem med inntekt under 250.000 i verste fall øke med tusenlapper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan bli resultatet av forslaget til nye bidragsregler som Regjeringen la fram i mars, viser utregninger som Norsk Tjenestemannslag (NTL) har gjort. Det skriver Dagsavisen.

Da forslaget ble lagt fram, ble det hevdet at fedre med høy inntekt var dem som ville få svi økonomisk. Ifølge NTL er det heller motsatt.

- De nye bidragsreglene er laget for rike fedre og uten tanke for hva som er best for barna, sier NTL-leder Turid Lilleheie. Hun sier til Dagsavisen at hun ikke kan fatte at ikke også Ap-regjeringen skjønner dette.

- I måneder har NTL jobbet for å få gehør, men vi har ikke nådd fram, sier hun.

Takster for barnets behov

I dag blir barnebidraget prosentberegnet ut fra bidragsyters inntekt. I henhold til det nye forslaget, skal beregningen i stedet ta utgangspunkt i takster for barnets behov. Takstene er utarbeidet av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og er ifølge Dagsavisen å regne som maksimalbeløp. Fedre med god lønn, som i dag betaler mye i barnebidrag, og mer enn hva SIFO mener er nødvendig, vil derfor kunne spare mye på regelendringen.

Om du har et barn mellom 11 og 18 år, koster det deg 3.570 kroner i måneden, ifølge SIFOs takster. I tillegg kommer boutgifter på 1.140. Trekker man fra barnetrygden på 972 kroner, kommer totalkostnaden på 3.738 kroner. Ut fra mors og fars inntekt skal denne kostnaden deles forholdsmessig mellom foreldrene.

(NTB)