Statistisk Sentralbyrå: Prisen på matvarer øker mens flyreisene blir billigere. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.
Statistisk Sentralbyrå: Prisen på matvarer øker mens flyreisene blir billigere. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.Vis mer

Dyrere mat, men mye billigere flybilletter

På ett år har prisene på flyreiser stupt med nesten 15 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Prisene i Norge stiger. Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,1 prosent fra april til mai. Økte priser på mat- og drikkevarer bidro mest til oppgangen, melder Statistisk sentralbyrå.

Tolvmånedersendringen i KPI var 1,8 prosent i mai 2014, uendret fra april.Prisene på drivstoff og smøremidler gikk opp 2,0 prosent fra april til mai. I samme periode bidro også økte priser på produkter til personlig pleie, møbler og høyere husleier til å trekke KPI opp.

Kjerneinflasjonen (KPIJAE), som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg med 2,3 prosent på årsbasis i mai. Forventningen var på 2,2 prosent.

Tolvmånedersendring: økte priser på matvarer og høyere husleie KPI økte med 1,8 prosent fra mai 2013 til mai 2014. Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer steg samlet 3,4 prosent, og det var prisøkning innenfor alle hovedgruppene. Beregnet og betalt husleie økte henholdsvis 3,1 og 3,3 prosent siste tolv måneder.

Prisene på drift og vedlikehold av transportmidler steg 3,8 prosent. I samme periode viste gruppen møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler en prisstigning på 11,2 prosent, og prisene på alkoholholdige drikkevarer og tobakk økte samlet 3,7 prosent.

Det ble målt prisøkning på 4,0 prosent for finansielle tjenester utenom forsikring, og restauranttjenester viste prisstigning på 3,0 prosent.

Oppgangen i KPI de siste tolv måneder ble hovedsakelig dempet av at prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt 13,2 prosent fra mai i fjor til mai i år.

Prisene på flyreiser gikk ned 14,5 prosent fra mai i fjor til mai i år, og bidro sammen med lavere priser på klær og teletjenester i samme periode også til å dempe oppgangen i KPI.

Vil ikke påvirke rentemøtet - Inflasjonen kom ut som ventet i mars, men var noe høyere enn det Norges Bank hadde sett for seg. Vi tror likevel ikke dagens tall har noe særlig innvirkning på neste ukes rentemøte, skriver Knut A. Magnussen i DNB Markets i en fersk rapport.

Kronen styrket seg 2-3 øre mot euro etter tallene.

 
Andre nyheter: -Vil la Norwegian sakte blø i hjel
Dette kan skape problemer i aksjemarkedet