Dyrere melk og kjøtt

Årets jordbruksoppgjør gir bøndene 7900 kroner mer per årsverk. Det får forbrukerne svi for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Matvareprisene vil øke med den nye jordbruksavtalen, men forskjellen mellom kjøttprisen i Norge og Sverige blir likevel mindre, mener landbruksministeren.

Etter å ha forhandlet hele natten kom staten og bøndenes organisasjoner fram til enighet om en ny jordbruksavtale ved 7-tiden i morges. Jordbruksavtalen har en ramme på 573 millioner kroner. I snitt vil bøndene få 7.900 kroner ekstra per årsverk.

Økt pris på melk og kjøtt

Avtalen innebærer blant annet at målprisen på melk øker med 7 øre per liter, målprisen på storfekjøtt øker med 50 øre per kilo og målprisen på svinekjøtt øker med 55 øre per kilo fra 1. november i år. Målprisen på sauekjøtt øker med 80 øre fra 1. september.

Totalt innebærer dette en prisøkning på 2 prosent og 300 millioner kroner.

- Regjeringens mål er å føre en politikk som gjør at nordmenn kan handle mat i Norge og bruke lørdagen til noe mer fornuftig enn å stå i bilkø til Sverige. Denne avtalen gjør at enkelte produkter blir litt dyrere, men momsreformen som trer i kraft 1. juli, trekker i motsatt retning, sa landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen da avtalen ble presentert på en pressekonferanse i formiddag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer