Dyrere melk og kjøtt

Årets jordbruksoppgjør gir bøndene 7900 kroner mer per årsverk. Det får forbrukerne svi for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matvareprisene vil øke med den nye jordbruksavtalen, men forskjellen mellom kjøttprisen i Norge og Sverige blir likevel mindre, mener landbruksministeren.

Etter å ha forhandlet hele natten kom staten og bøndenes organisasjoner fram til enighet om en ny jordbruksavtale ved 7-tiden i morges. Jordbruksavtalen har en ramme på 573 millioner kroner. I snitt vil bøndene få 7.900 kroner ekstra per årsverk.

Økt pris på melk og kjøtt

Avtalen innebærer blant annet at målprisen på melk øker med 7 øre per liter, målprisen på storfekjøtt øker med 50 øre per kilo og målprisen på svinekjøtt øker med 55 øre per kilo fra 1. november i år. Målprisen på sauekjøtt øker med 80 øre fra 1. september.

Totalt innebærer dette en prisøkning på 2 prosent og 300 millioner kroner.

- Regjeringens mål er å føre en politikk som gjør at nordmenn kan handle mat i Norge og bruke lørdagen til noe mer fornuftig enn å stå i bilkø til Sverige. Denne avtalen gjør at enkelte produkter blir litt dyrere, men momsreformen som trer i kraft 1. juli, trekker i motsatt retning, sa landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen da avtalen ble presentert på en pressekonferanse i formiddag.

Han mener forskjellen mellom norske og svenske matpriser vil bli mindre, også fordi de svenske prisene nå øker mer enn de norske.

Langt fra kravene

Bøndene krevde opprinnelig 1,5 milliarder kroner i årets landbruksoppgjør. I løpet av forhandlingene ble kravet redusert til 920 millioner kroner. Kompromisset som til slutt ble inngått ligger altså langt under bøndenes krav.

- Det blir nok ingen jubel blant bøndene etter denne avtalen. Til det er avstanden mellom kravene og det vi har oppnådd for stor. Totalt sett tror jeg likevel det er en fornuftig løsning, sier Kirsten Indgjerd Værdal, leder i Norges Bondelag.

Lederen i Norges Bonde- og Småbrukarlag, Arne Vinje, mener heller ikke det er noen spesielt god avtale for bøndene.

- Inntektsmessig vil bøndene fortsatt sakke akterut sammenlignet med andre yrkesgrupper, sier Vinje.