Dyrere røyk i Sverige

For å finansiere billigere sprit...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske regjeringen planlegger å redusere avgiftene på brennevin med 40 prosent neste år - noe som har fått norske politikere til å sette spriten i halsen.

Men i samme slengen som spriten blir billigere, blir tobakken dyrere hos søta bror. De tapte sprit-inntektene skal nemlig tjenes inn igjen ved å gjøre det dyrere å røyke i Sverige.

Avgiftskuttet på brennevin vil ventelig koste den svenske staten 550 millioner svenske kroner i tapte inntekter. Tapene skal altså oppveies blant annet gjennom økte avgifter på tobakk.

Sveriges finansminister Pär Nuder bekreftet planene om det massive avgiftskuttet under en pressekonferanse om Sosialdemokratenes forslag til statsbudsjett for 2006 i dag, skriver BT.no.

Systembolaget, svenskenes vinmonopol, har lenge lidd under sviktende salg, fordi svenskene i stadig større grad reiser til Danmark og Tyskland for å kjøpe billigere alkohol - på samme måte som vi nordmenn reiser til Sverige.

- Faktum er at alkoholkonsumet har økt, samtidig som salget hos Systembolaget har sunket, sa Nuder under dagens pressekonferanse.

Og med enda billigere sprit frykter selvsagt norske politikere at handelslekkasjen til Sverige skal bli enda større. Men kanskje vil vi i framtida kjøpe mindre svenske-tobakk?

DYRERE RØYK:</B> Butikksjef Trond Bøe på Prix på norsk side av Svinesund selger lite røyk. Kanskje blir det mer når røyken blir dyrere i Sverige?