Dyrere skolebøker

Bokhandlerforeningen presser opp prisen på skolebøker. Ved å kreve at alle landets bokhandlere skal ta seg betalt for plasting av skolebøker, øker skolenes utgifter til bokkjøp betydelig. Dette er brudd på loven, mener Konkurransetilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bøker i skolen blir ofte hardt behandlet. For å forlenge bøkenes levetid tilbyr derfor landets bokhandlere i dag å plastbelegge bøkene slik at de tåler mer. Noen gjør dette som et tilbud til skolene, andre tar seg betalt.

Dyre nok

Men Den norske Bokhandlerforening forlanger nå av sine medlemmer at de tar en minimumspris på seks kroner per bok for plastingen. I et rundskriv truer de bokhandlere med bøter, irettesettelse og sanksjoner dersom de holder lavere priser.

- Dette er et alvorlig brudd på loven, sier informasjonssjef Jonette Øyen i Konkurransetilsynet.

- Man kan ikke pålegge alle å ta én pris. Det er i strid med konkurranseloven og dermed straffbart. Når vi ganger opp beløpet med antall skolebøker, er det snakk om store summer for skolene. Skolebøker er allerede dyre nok som de er, om ikke forhandlerne skal gjøre dem enda dyrere.

Krever stans

Konkurransetilsynet har mottatt klager fra en rekke skoler og kommuner. Klagene har ført til at tilsynet nå krever at ordningen opphører umiddelbart. Bokhandlerforeningen pålegges å orientere sine medlemmer om dette allerede før utgangen av juni, i god tid før neste skoleår.

For direktør Einar Einarsson i Den norske Bokhandlerforening er dette nye opplysninger:

- Vi må selvfølgelig vurdere dette før vi tar stilling til det, men det er helt klart at vi mener plastingen er en del av den faste bokprisen. Og prinsippet om fast bokpris må ikke uthules, presiserer Einarsson.