Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyreste svenskekrona på 13 år. Likevel øker harryhandelen

Grensehandelen økter med fire prosent.

HARRYHANDEL: En spørrerunde hos kjøpesentrene på den andre siden av grensen viser at de har økt sin omsetning med omtrent 4 prosent. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
HARRYHANDEL: En spørrerunde hos kjøpesentrene på den andre siden av grensen viser at de har økt sin omsetning med omtrent 4 prosent. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om den svenske kronen er blitt rundt 10 prosent dyrere det siste året, lar fallet i grensehandelen vente på seg. Kjøpesentrene på den andre siden av grensen melder om økt handel.

Så dyr som svenskekronen er nå - 93,73 norske kroner for en svensk hundrelapp - har den ikke vært siden 2000, melder NRK

Men harryturen er altså langt fra død, selv om det er blitt betydelig dyrere å fylle handlekurven på den andre siden av grensen.

- Det har vært en helt fantastisk julehandel. Ett av de beste vi noen gang har hatt, sier butikkmedarbeider Susan Hansson i Strømstad.

Og tall fra bransjeorganisasjonen Virke gir henne langt på vei rett. En spørrerunde hos kjøpesentrene på den andre siden av grensen viser at de har økt sin omsetning med omtrent 4 prosent.

- Det ser ikke ut som kronefallet har hatt noen effekt, for prisforskjellen på lokkevarene i grensehandelen er så store at det skal mer til enn litt svingninger i kronekursen, sier Virkes direktør for handel, Thomas Angell.

Samtidig øker omsetningen mindre enn kursveksten for den svenske kronen. I sum betyr det at vi bruker drøyt 5 prosent mindre hos «söta bror», målt i norske kroner.

(NTB)