DRUKNET: De to elgene har med all sannsynlighet viklet seg inn i hverandre under en slåsskamp, før de har ramlet ut i dreneringsgrøfta. Foto: Tomas Rautila
DRUKNET: De to elgene har med all sannsynlighet viklet seg inn i hverandre under en slåsskamp, før de har ramlet ut i dreneringsgrøfta. Foto: Tomas RautilaVis mer

Dyretragedie med GPS-halsbånd: Elgokser druknet etter slåsskamp

- Ikke noe trivelig, sier seniorforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To GPS-merkede elgokser ble nylig funnet druknet i en dreneringsgrøft på Vega i Nordland, skriver Bergens Tidende.

- Veldig uheldig

De to hadde trolig hektet seg fast i hverandre under en slåsskamp. Basert på sportegn på stedet og GPS-posisjonene til oksene ser det ut til at de hektet seg fast i hverandre like ved dreneringsgrøfta.

Den ene oksen har så trolig tråkket uti grøfta og dratt med seg den andre. Det tror Norsk institutt for naturforskning (NINA), som har ansvaret for merkingen, har ført til at de fikk panikk og at de druknet etter kort tid.

- Vi ser på dette som veldig uheldig. Det er ikke noe trivelig at dyr dør som følge av at vi har satt på dem en sender. Det har jo uheldige konsekvenser for forsøket vårt også, sier seniorforsker ved NINA, Erling Johan Solberg til Dagbladet.

- Dyreplageri

Solberg peker på at det det er den risikoen man løper når man skal spore dyrene for å finne ut mer om dem.

- Så må vi forbedre metodene for å unngå at slike ting skjer. GPS-sendere er et fremmedlelement som vi setter på disse dyra, sier Solberg.

Hyttevert Jan Eira fant i fjor et lidende reinsdyr med en nær 14 kilo tung isklump som hadde vokst på et GPS-halsbånd på Hardangervidda.

Til Bergens Tidende sier Eira at «dette er dyreplageri som må stoppes».

- Det må bli forbud mot GPS-merking av ville dyr, sier Eira.

Kunnskap om og for dyra

- Ja, det er mange som er kritiske. Problemet er at konstruktiv kritikk hadde vært å peke på alternativene. Vi gjør dette for å lære noe om disse dyra. Den kunnskapen skal gjøre det bedre for dyra selv og for oss mennesker som forvalter dem, sier Solberg.

Hver gang NINA skal i gang med forsøk må de søke Mattilsynet om tillatelse.

- De vil vurdere om formålet helliger midlene vi bruker, påpeker Solberg.

I 2011 undersøkte NINA hvilke konsekvenser merking har for dyra. Ifølge studien har merkingen liten effekt, da det ikke var noen nedgang i reproduksjon eller overlevelse hos de merka elgene over tid.

De to elgene som druknet i dreneringsgrøfta er de eneste av totalt 312 merka elger på øya i Nordland som har dødd som en direkte følge av at de har hatt på seg et halsbånd.

Tre elger har dødd som følge av selv merkeprossessen.

Første gang

De to elgene som ble funnet på Vega ble hentet ut kun en time etter at de ble funnet. Deretter ble det tatt biologiske prøver før de ble gravd ned.

- Vi har merka 1500 til 200 elg siden vi begynte med merking på 80-tallet. Dette er første gang vi har opplevd dette, så der ikke noen vanlig hendelse, sier Solberg.