Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bittskader, spiser hverandre, møkkete bur:

Dyrevelferdsavvik ved 44 prosent av pelsoppdrettskontrollene

- Viser at pelsdyrnæringen ikke makter å skjerpe seg. 

SEKS TILSYN: Etter flere alvorlige saker i 2014, fulgte Mattilsynet opp denne pelsdyrfarmen med seks tilsyn i 2015. Ved samtlige tilsyn ble det fattet det fattet hastevedtak om avliving eller ivaretakelse av syke og skadde dyr. Foto: Mattilsynet
SEKS TILSYN: Etter flere alvorlige saker i 2014, fulgte Mattilsynet opp denne pelsdyrfarmen med seks tilsyn i 2015. Ved samtlige tilsyn ble det fattet det fattet hastevedtak om avliving eller ivaretakelse av syke og skadde dyr. Foto: Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 44 prosent av pelsdyroppdretterne som ble kontrollert av Mattilsynet i perioden januar 2015 til november 2016 hadde avvik fra regelverket for dyrevelferd.

Det viser en gjennomgang Dyrevernalliansen har gjort av alle tilsynene som ble gjennomført i perioden.

Det ble gjennomført 252 tilsyn i perioden, av totalt 177 forskjellige pelsfarmer.

Hos mer enn hver sjette pelsdyroppdretter har tilsynet reagert med hastevedtak ifølge gjennomgangen– det innebærer at de har funnet alvorlige brudd på dyrevelferdsloven.

Fem oppdrettere er blitt politianmeldt i perioden, av totalt bare 245 pelsfarmer i hele Norge- 1 178 dyr har blitt avlivet som følge av funn av syke, skadde eller vanskjøttede dyr.

- Denne rapporten viser at pelsdyrnæringen ikke makter å skjerpe seg, på tross av gjentatte tilsynskampanjer fra Mattilsynet, pelsdyrmeldinger, utredninger og mediaoppslag, mener Kaja Ringnes Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen.

I Stortinget nå

Rapporten er i dag levert til alle politikerne på Stortinget, som i disse dager avgjør hvordan framtidens pelsdyroppdrett skal være.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, går regjeringen under tvil inn for å opprettholde pelsdyrbøndenes virksomhet, men forby gruppehold av mink, slik at det kan være maks en hann og en hunn i hvert bur.

Dyrevernalliansen mener imidlertid at politikerne mangler en oversikt over hvordan dyrevelferden i næringen er nå – og om de har ryddet opp i dyrevelferden etter mange advarsler.

Deres eget svar på dette er et rungende «nei».

- De groteske lovbruddene som vi ser i rapporten er et symptom på en dyrefiendtlig driftsform som må avvikles. Dette er nok et eksempel på at pelsnæringen ikke klarer å innfri de politiske kravene som er stilt dem, sier Efskind.

Skrikende og skadde dyr

Det er ved minkfarmene en finner de alvorligste sakene, ifølge Dyrevernsalliansen.

99, 6 prosent av dyrene som måtte avlives var mink.

Under Mattilsynets innspeksjoner, ble det blant annet funnet dyr med bittskader, dyr som var spist og bitt i hjel av andre dyr. I de verste tilfellene måtte flere hundre dyr avlives på samme farm.

Det beskrives også hvordan alvorlig skadde dyr ble forsøkt fjernet mens Mattilsynet er der og bur som er så møkkete at dyrene nesten ikke kan ses.

Mattilsynet: Samsvarer med våre funn

Dagbladet har bedt Mattilsynet om en vurdering av hovedfunnene i rapporten som tar utgangspunkt i deres tilsyn.

- Mattilsynet har ikke hatt tid til å studere detaljene i rapporten fra Dyrevernalliansen, men ser at mange av funnene samsvarer med våre, skriver Hilde Bremnes, direktør ved avdeling for planter og dyr.

På spørsmål om det er mange avvik i næringen, eller tall som forventet sammenliknet med annet dyrehold, sier Bremnes følgende:

- Mattilsynet fører svært mange tilsyn i pelsdyrhold, sammenlignet med andre dyrehold. Dette øker sjansen for å avdekke avvik. Vi synes det er svært alvorlig at flere avvik resulterer i hastevedtak, da dette forårsakes av alvorlige regelverksbrudd.

- Med dagens driftsform, sett opp mot dyrenes behov og muligheten for individuell oppfølging, er det utfordrende å drive slik at dyrevelferden blir god nok, skriver hun videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!