Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyrevernere vil fjerne radiohalsbånd fra rein

Dyrevernalliansen vil fjerne alle radiohalsbånd fra villrein etter at det er påvist til dels store isdannelser ved bruk av slike halsbånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen krever også at alle feltforsøk med villrein blir innstilt, skriver Nationen.

- Jeg reagerer med avsky når jeg ser bildene av enda flere reinsdyr som lider med isdannelse på halsbåndene sine. Det sier seg selv at forskning på forpinte reinsdyr ikke gir vitenskapelig innsikt i dyrenes naturlige atferd, sier daglig leder Anton Krag i Dyrevernalliansen.

Siden 2000 er 385 villrein i Norge radiomerket, og i vinter er det 34 villrein som har fungerende sendere. Flere går med halsbånd som ikke lenger virker. Den siste tiden er det oppdaget store isklumper på enkelte av de merkede dyrene, noe som har skapt stor debatt.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) sier de vil bruke fjernkontroll for å forsøke å fjerne de halsbåndene der det er isdannelse. Det er ikke nok for Dyrevernalliansen, som krever at alle halsbåndene blir fjernet. I tillegg vil de altså ha full stans i forsøk med villrein.

- Dessverre har vi sett altfor mange tilfeller av ville dyr som lider under dyreforsøk til at vi blir overrasket. Vi opplever ikke at forskningsmiljøene tar dyrevelferd på alvor, sier Krag.

Leder Siri Martinsen i NOAH – for dyrs rettigheter mener Mattilsynet ikke bør tillate halsbånd på reinsdyr av den typen NINA nå benytter på villrein.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!