Japan

Dyreverngruppe fortviler: Ni hjorter døde av plast

Fant søppel på 4,3 kilo i en av magene.

HJERTESKJÆRENDE: Ni hjort har falt om døde i Nara-parken i Japan siden mars i år. Grunnen er hjerteskjærende. Video: AP Vis mer

En kort togreise utenfor Kyoto i Japan ligger Nara Park. Parken er hjemmet til over tusen hjorter som vandrer fritt rundt. Hjortene anses som en nasjonalskatt, og er ifølge CNN godt vant med å bli matet av turister. Noen av dyra har til og med lært seg å bukke for godsakene.

Nå melder den lokale dyrevernsgruppa Nara Deer Preservation Foundation at ni hjorter har dødd av å spise plast siden mars. Store mengder plast har blitt funnet i magene deres, og i ett av dyra fant de så mye som 4,3 kilo med søppel, skriver Japan Times.

- Veldig tynne

- Hjortene som døde var veldig tynne. Jeg kunne kjenne beina deres. Vær så snill, ikke gi dem annet enn de utvalgte shika senbei-kjeksene (sukkerfri kjeks for hjort red.anm), sier dyrlege Rie Maruko fra dyrevernsgruppa.

Hun forteller at hjortene mest sannsynlig har begynt å spise plast fordi turister mater dem med snacks fra plastemballasjer. Det fører til at dyra enten lærer at slike poser inneholder mat, eller at de blir fristet av lukten av mat fra posen.

Det er allerede skilt på både engelsk og kinesisk som advarer mot å gi dyrene noe annet enn senbei-kjeks. Kjeksene kan man få kjøpt på butikker i nærheten, og kommer ikke i en plastemballasje.

Siden 2012 har antall internasjonale besøkende til Nara-parken nesten tidoblet seg, til over to millioner i 2017, opplyser The Guardian. Den voldsomme økningen av antall turister har gjort at lokale myndigheter sier de vil gjøre mer for å advare folk mot å gi dyrene uautorisert snacks.

PLAST I HAVET: De siste årene er det meldt om flere tilfeller der dyr spiser plast. Derfor er det farlig. Video: Scanpix, Storyful. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Plast og turisme

Dyr som spiser plast er dessverre ikke et ukjent fenomen. I mai ble en ung spermhval funnet død på Sicilia med mye plast i magen.

- Obduksjonen av hvalen har nettopp startet, og vi kan ikke fastslå at hvalen døde som følge av plasten, men vi kan definitivt ikke late som at det ikke skjer noe. Fem spermhvaler har blitt skylt opp langs den italienske kysten de siste fem månedene, sa Giorhgia Monti fra Greenpeace Italia i en uttalelse.

Dette meldte Dagbladet om tidligere i mai.

Dette er heller ikke første gang Japan fortviler over kjente turistattraksjoner. I 2008 måtte lokale myndigheter legge ned et forbud mot å tagge på sanddynene i det japanske prefekturet (fylket) Tottori.

Forbudet så ut til å ha liten effekt, for nylig meldte myndighetene om en voldsom økning av sand-tagging. Bare de ti siste åra er det dokumentert mer enn 3300 tilfeller av tegninger i sanden, skrev Dagbladet i mai.