Dyrevernsaktivister tror pelsbonde har jukset med DNA-bevis

- Hvorfor skulle dyrevernere plassere ut skadde dyr? spør aktivisten som var på gården.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Per Arne Tøllefsen, aktivist i Nettverk for dyrs friheter, har to ganger besøkt pelsdyrfarmen i Gudbrandsdalen som Dagbladet omtaler i dag.

Han har ingen tro på at noen andre har plassert syke dyr der.

- Bevisst plan
- Dette er en bevisst plan. Om den er gjort fra næringa eller bonden selv, vet jeg ikke. Men det er åpenbart at de prøver å sverte arbeidet vi har gjort, sier Tøllefsen.

Han mener det er sannsynlig at bonden har sendt inn feile DNA-prøver av revene, eller fått inn de syke dyrene fra en annen gård.

- Hvorfor skulle dyrevernere plassere ut skadde dyr, spesielt når vi allerede har gjort så mange kritikkverdige funn, sier Tøllefsen.

- Flere manglet hale
Han forteller at han besøkte pelsfarmen i Gudbrandsdalen allerede 25.juli i år.

- Det som slo meg da jeg kom dit, var at mange revevalper manglet hale. Men disse hadde gjengrodde, behandlede sår. Det mest alvorlige var en revevalp som manglet forbein og en som hadde øreinfeksjon på begge ørene, sier Tøllefsen til Dagbladet.

Dyret som manglet forbein er det samme dyret som ifølge DNA-analyser ikke hadde samme farskap som de øvrige revene på gården. Veterinær Are Krogh presiserer overfor Dagbladet at denne og en annen rev ikke hørte til på gården hvor de ble funnet.

Dyrebeskyttelsen reagerer

Odd Harald Eidsmo, inforsmasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen, bekrefter overfor Dagbladet han at så videoen av skadde dyr fra den aktuelle farmen allerede kvelden 3. august.

AKTIVIST: Per Arne Tøllefsen fra Nettverk for dyrs frihet, har besøkt pelsdyrfarmen i Gudbrandsdalen. Han reagerte på flere forhold på gården. Foto: Nettverk for dyrs frihet
AKTIVIST: Per Arne Tøllefsen fra Nettverk for dyrs frihet, har besøkt pelsdyrfarmen i Gudbrandsdalen. Han reagerte på flere forhold på gården. Foto: Nettverk for dyrs frihet Vis mer

- Det må være direkte feil at dyrene ble oppdaget av gårdeier først 18.august. I så fall følger han ikke særlig godt med på dyrne sine, sier Eidsmo.

Han mener det er rent tankespinn at disse dyrene er blitt plassert på gården.

- Det er kun pelsfarmere selv om har tilgang på skadde og friske dyr, og som kunne ha gjort dette. Det er de som har kniven på strupen. Så vidt jeg kan forstå, er det ingenting som tyder på at dyrene ikke var på farmen allerede lenge før bonden meldte forholdet til veterinærer og politiet, sier Eidsmo.

Han mener det er alvorlig at pelsbransjen slenger seg med på påstanden fra gårdeier,

- Merket skaden sent
Gårdeieren forteller at han fant de to syke revene på sin gård 18.august.

KRITISERER FARMEIER: Odd Harald Eidsmo, informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen, har ingen tro på at revene er plassert på gården til pelsfarmeier. Han forteller at han har sett videoen av de skadde dyrene 15 dager før gårdeier anmeldte forholdet til politiet. Foto: Dyrebeskyttelsen
KRITISERER FARMEIER: Odd Harald Eidsmo, informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen, har ingen tro på at revene er plassert på gården til pelsfarmeier. Han forteller at han har sett videoen av de skadde dyrene 15 dager før gårdeier anmeldte forholdet til politiet. Foto: Dyrebeskyttelsen Vis mer

- Hvis han ser til dyrene sine hver dag, hvordan merket han ikke skadene før tre uker etter at vi var der? spør Tellefsen.

Øvrige kritikkverdige funn som ble gjort på denne gården var mangel på vinklet levegg, at enkelte av burene manglet kasser som revene kan krype inn i og at det ikke var aktivitetsobjekt i alle burene, ifølge Tøllefsen.

- For små bur
- I tillegg fant vi bur helt nede i 56 centimeter i bredde selv om regleverket sier det skal være 80 cm. En betydelig del av dyrene hadde stereotyp atferd, sier Tøllefsen.

Han besøkte også den aktuelle gården i fjor, men da tok han seg ikke innenfor gjerdet.

- Jeg tok bilder på utsiden og anmeldte gårdeieren for kritikkverdige forhold som manglende levegg og aktivitetsobjekt i burene, sier han.

FREDELIG: Da Dagbladet besøkte pelsdyrfarmen i går, så dyrene ut til å det bra. Foto: Bjørn Langsem
FREDELIG: Da Dagbladet besøkte pelsdyrfarmen i går, så dyrene ut til å det bra. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Aktivist i Nettverk for dyrs frihet, Rune Ellefsen, tror også bevisene er blitt fabrikkert fra pelsdyrnæringas side.

Avviser påstander
Gårdeieren (36) fastholder overfor Dagbladet forklaringen han gav om at han fant de syke revene 18. august, og synes det er rart om de var der allerede 25.juli uten at han merket det.

- Jeg mater dyrene mine hver dag og ville oppdaget det dersom noen av dem hadde synlige skader. Dette ville i så fall blitt kontrollert. Jeg merker med en gang hvis noe er galt fordi da slutter dyrene å ta til seg mat, sier 36-åringen.

Han vil ikke kommentere de øvrige funnene som dyrevernsaktivistene har gjort på gården.

- Jeg mener at jeg har alt i orden, men det får politietterforskningen vise, sier gårdeieren.

BURKORT:  Hvert bur på den aktuelle gården har et slikt burkort med informasjon som skal identifisere dyrene som hører til der. Informasjonen på dette burkortet, stemte ikke overens med de syke dyrene som satt inni buret, forteller gårdeier til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem
BURKORT: Hvert bur på den aktuelle gården har et slikt burkort med informasjon som skal identifisere dyrene som hører til der. Informasjonen på dette burkortet, stemte ikke overens med de syke dyrene som satt inni buret, forteller gårdeier til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer