- Dyrk matgleden

- Utnytt de gode norske råvarene, oppfordrer mesterkokk Bent Stiansen. Nå får du også norsk and i butikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge har jevnt over svært gode råvarer. Utlendinger misunner oss. Vi kan nærmest fråtse i det meste. Ren luft og natur er livsgrunnlaget og det har vi nok av. Fisk, skalldyr, kjøtt, fjærkre, grønnsaker - det meste er faktisk av meget god kvalitet, sier mesterkokk Bent Stiansen.

Han er ikke særlig opptatt av kugalskap. Salgsstatistikker viser at nordmenn flest fortsatt har stor tiltro til norskprodusert kjøtt.

Matkvalitet

Stiansen mener det er viktig at matkunnskapen generelt økes. At barn får smake noe annet enn pizza og spagetti. At de lærer seg matglede, og at det er forskjell på matkvalitet. Forskjellen på godt og dårlig kjøtt, for eksempel. Det er en selvfølge i Frankrike, mens vi nordmenn ganske slappe.

Men det er mye som tyder på at det gastronomiske kunnskapsnivået her i landet er i ferd med å bedres.

- I mange familier blir det større forskjeller på det vi setter på bordet i helgene og på hverdager. Fra mandag til fredag går det ofte i mat det tar kort tid å lage og som ikke koster for mye. Men på fredag og lørdag vil vi kose oss med noe ekstra godt.

Helgemat

- Vi bruker mer og mer tid på helgematen. Forretninger ser mulighetene og spesialiserer seg på weekendmat. Vi ser også at menn i sterkere grad enn før interesserer seg for matlaging. De vil lære og teste ut nye retter, sier Stiansen.

Han oppfordrer til å utnytte råvarer bedre - og bruke det som er norsk.

- Se på norsk fjærkre. Vi møter aktive og engasjerte produsenter som er opptatt av kvalitet.

Det ligger enorme muligheter i norsk mat. Det kan bli vår nye olje, sier mesterkokken, som sammen med sin kone Annette driver gourmetrestauranten Statholdergaarden i Oslo.

Her får du norsk and

Bents oppskrift på and

ENDRING I MATVANENE: Bent Stiansen er opptatt av de gode matvarene, og bruker norske varer når norsk er best.Foto: OLE C.H. THOMASSEN