Dyrker fram hjertemuskler av hud og stamceller

Mulig gjennombrudd i forskningen på hjertesykdommer.

MULIG GJENNOMBRUDD: Et israelsk forskerteam kan ha gjort et gjennombrudd i forskningen på hjertefeil. De har klart å bruke dyrke celler som utvikler seg til hjertemuskler. Illustrasjonsfoto: Fotolia/NTBscanpix

hjerte

hjerteillustrasjon
MULIG GJENNOMBRUDD: Et israelsk forskerteam kan ha gjort et gjennombrudd i forskningen på hjertefeil. De har klart å bruke dyrke celler som utvikler seg til hjertemuskler. Illustrasjonsfoto: Fotolia/NTBscanpix hjerte hjerteillustrasjonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et israelsk forskerteam kan ha gjort et gjennombrudd i forskningen på hjertefeil.

De har klart å bruke dyrke celler som utvikler seg til hjertemuskler.

Dette kan gjøre det mulig å reparere skadet hjertevev.

Som nyfødt Forskerne har tatt hudceller fra to menn med hjertefeil. Deretter har de blandet cellene sammen med genmateriale og kjemikalier i laboratoriet for å framstille stamceller.

Slik klarte de å skape celler som er identiske med friske celler fra en hjertemuskel.

Når disse cellene ble transplantert til en laboratorierotte begynte de å gro sammen med hjertevevet som fantes på rotta.

- Det som er nytt og spennende i våre resultater er at vi har vist at det er mulig å ta hudceller fra en eldre pasient med alvorlig hjertefeil og klart å dyrke fram levende celler i en petriskål som er unge og friske, sier forskningsleder professor Lior Gepstein til BBC.

- Disse cellene er i en tilstand som tilsvarer hjertecellene til denne mannen da han ble født, sier Gepstein.

- Gode nyheter Sammen med kreft er hjerte- og karsykdommer de hyppigste dødsårsakene i Norge når vi ser alle aldersgrupper under ett.

Ifølge Folkehelseinstituttet vet man ikke eksakt hvor mange som blir syke som følge av en hjerte-karsykdom i Norge i dag.

Beregninger tyder på at mellom 12 000 og 15 000 personer får akutt hjerteinfarkt hvert år. I tillegg vil det være et ukjent antall som får angina pectoris eller annen form for hjertesykdom.

- De israelske forskernes resultater er gode nyheter, men det er nok en del år til dette kan brukes i behandling av norske hjertepasienter, sier hjerteforsker Jan Otto Beitnes ved Kardiologisk avdeling på Rikshospitalet i Oslo.

- Det de har klart å vise er jo at man kan dyrke frem hjerteceller fra et eldre menneske, den gruppen vi faktisk behandler. Tidligere har man brukt stamceller fra unge mennesker, og det er jo ikke de som trenger denne behandlingen, sier han.

Beitnes setter sin lit til Gepstein og resten av det israelske teamet, som han betegner som erfarne forskere på området.

Må forske videre Forskerne håper resultatene, som er publisert i European Heart Journal, kan bli benyttet for å behandle pasienter med hjertesykdommer.

Ved å bruke pasientens egne celler kan man nemlig unngå problemer med at det nye vevet blir avvist av kroppen.

Innledende testing på laboratorierotter viser lovende resultater.

Men ifølge det israelske forskerteamet gjenstår det fortsatt flere år med forskning før man kan kan benytte den eksperimentelle behandlingen på mennesker.

Reparerende stamceller Bruken av stamceller har blitt mer utstrakt, og er allerede benyttet til å behandle hjerteproblemer og andre sykdommer som diabetes og Alzheimers.

Stamceller har den egenskapen at de kan utvikle seg til å bli forskjellige typer celler.

Mange forskere jobber nå med å utvikle måter stamceller kan bli brukt til å regenerere skadde organer eller vev i kroppen.