Dyrøy bitt av billetthaier

Mens billetthaiene badet i penger, satt Dyrøy kommune igjen med regninga da et Euroteam-selskap kollapset.

KORTVARIG LYKKE: Her feirer ordfører Rolf Espenes (Ap) i Dyrøy kommune at Euroteam Travel ankommer bygda med løfter om nye arbeidsplasser. Det var i september 2005. Kort tid etter satt kommunen igjen med regninga, og ingen nye arbeidsplasser. Foto: Torgeir Bråthen / Nordlys
KORTVARIG LYKKE: Her feirer ordfører Rolf Espenes (Ap) i Dyrøy kommune at Euroteam Travel ankommer bygda med løfter om nye arbeidsplasser. Det var i september 2005. Kort tid etter satt kommunen igjen med regninga, og ingen nye arbeidsplasser. Foto: Torgeir Bråthen / NordlysVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den lille kommunen i Troms ble overveldet da eierne av billettselskapet Euroteam ville åpne kontor og starte business i Dyrøy. Fredag viste Dagbladet hvordan billetthaiene badet i penger.

Dette er historien om hvordan en kommune med 1200 innbyggere ble sittende som medeier i et norsk selskap drevet av et verdensomspennende nettverk av billetthaier. 

Det ble ikke lønnsomt, for kommunen.

Feiret med tog - Jeg er kjempeglad i dag. Dette er en kjempemessig oppmuntring for oss alle, sa ordfører Rolf Espenes (Ap) til Nordlys da nyheten ble kjent i september 2005.

Avisa legger til at ordføreren «laget sitt eget lille 17. maitog under åpninga av den nye bedriften.»

PENGEMASKIN: I 2006 gikk satsinga i Dyrøy på dunken og kommunen måtte betale seg ut. Samtidig ble VM i fotball avholdt i Tyskland, og disse pengene samlet i stabler hos Euroteam. Foto: Privat
PENGEMASKIN: I 2006 gikk satsinga i Dyrøy på dunken og kommunen måtte betale seg ut. Samtidig ble VM i fotball avholdt i Tyskland, og disse pengene samlet i stabler hos Euroteam. Foto: Privat Vis mer

Med håp om nye arbeidsplasser og liv laga for de 1200 innbyggerne i  kommunen, kjøpte Dyrøy likegodt 22 prosent av aksjene i selskapet Euroteam Travel AS (under navnet Wellcom). Sammen feiret de samarbeidet med bløtkake og lefse.

Feiringa ble kortvarig.

Måtte ta regninga For da Euroteams søsterselskap åpnet salgssenter, ble arbeidsforholdet kortvarig for de fem ansatte.

- Det gikk ikke bra. Etter kort tid ble virksomheten avviklet, sier ordfører Rolf Espenes til Dagbladet.

Kommunen tapte investeringen, og litt til:

FAKSIMILE: Dagbladet 23. juli 2010.
FAKSIMILE: Dagbladet 23. juli 2010. Vis mer

- Det ble en deling mellom kommunen og selskapet. Vi måtte dekke opp for manglende skatteinnbetalinger, mens de tok andre tap. Men vi fikk til gjengjeld beholde noe av kontorutstyret, sier Espenes.

- Et ærlig forsøk Ifølge Brønnøysund skyldte selskapet 60 000 i skatter og offentlige avgifter da bedriften veltet i 2006/2007. I tillegg hadde kommunen kjøpt aksjer til en verdi av 40 000 kroner. I alt kan det dreie seg om 100 000-tapte skattekroner.

- Det er dyrt å ha folk gående arbeidsledig også. Jeg tror vi gikk i null. Fra vår side var det et ærlig forsøk på å skaffe kommunen nye arbeidsplasser, sier Espenes.

- Ikke våre svin Euroteam Travel AS (Wellcom) er fortsatt registrert som selskap, nå fra Oslo og uten kommunens medvirkning. Ordføreren kan ikke se at kommunen har gjort annet enn å utvikle nye prosjekter lokalt.

- Om folkene bak billettselskapet har svin på skogen, får det være deres svin. Det har ikke noe med Dyrøy kommune å gjøre, sier ordføreren.

Til Dagbladet sier styreleder Andreas Gyrre i Euroteam AS og Euroteam Travel AS at førstnevnte selskaps kjøp og salg av annenhånds-billetter «er kanskje litt sånn problematisk.»

Grillkull Ifølge Gyrre skulle han i Dyrøy selge grillkull og gaveartikler med kommunen på laget. Men han legger ikke skjul på at virksomheten som billetthai rammet satsinga:
 
- Ideen var å starte et call-senter der, med kommunen med på eiersida. Men det gikk ikke så bra. Blant annet fordi jeg jobbet så mye med fotball VM, sier styreleder Andreas Gyrre i Euroteam til Dagbladet.

FAKSIMILE: Dagbladet 23. juli 2010.
FAKSIMILE: Dagbladet 23. juli 2010. Vis mer

I mai 2010 ble de siste rester av samarbeidet mellom Dyrøy og Gyrres selskap slettet en gang for alle.

Les mer om Euroteam her.

PENGEBINGE: En ansatt i Euroteam koser seg med noen av millionene selskapet dro inn under fotball-VM i 2006. Foto: Privat
PENGEBINGE: En ansatt i Euroteam koser seg med noen av millionene selskapet dro inn under fotball-VM i 2006. Foto: Privat Vis mer