Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyrt å drikke best

Vi priser vinmangfoldet generelt, men lengter tilbake til den gang vinslippene var dominert av spennende viner. Det er langt mellom godkjøpene blant septembervinene. Og du må betale for dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAI ROSENBERG

Dagbladet setter som alltid pris opp mot nytelse. Derfor ender vi opp med bare én sekser denne gangen, og det er prestisjevinen fra det chilenske vinfirmaet Discover Wine, Montes Alpha 1992 til 123 kroner.

De 2400 flaskene som er innkjøpt av Vinmonopolet er kvotefordelt ut til butikkene, så du bør nok ikke drøye særlig lenge hvis du vil benytte sjansen til å prøve denne smaksbomben.

De frankofile vil hevde at denne vinen smaker konsentrert solbærsaft, som veldig mange andre chilenere, og at dette smaksbildet blir man lei av. Men vi tror mange vindrikkere vil like denne vinen.

Gode viner

Volnay 1.er Cru Clos d'Audignac 1991 tror vi derimot vil bli mottatt med stor velvære både av frankofile og andre som er så heldige å få smake den. Grunnen til at den ikke får toppscore, er det faktum at en annen vin fra samme produsent er bare 33 kr dyrere og ett hakk bedre: Volnay Caillerets 1.er Cru Clos des 60 Ouvrées 1991, 278 kroner i bestillingsutvalget. Da nærmer man seg vinhimmelen!

Clos d'Audignac er på testsalg, og det finnes 700 flasker på lager i Norge. Agenten har opsjon på ytterligere 300 flasker, og hvis etterspørselen fremdeles ikke er tilfredsstilt, kan 93-årgangen skaffes: sikkert ikke noe dårlig alternativ.

Det holdt på å bli en sekser også på Campofiorin «ripasso», men det er en bitterhet i ettersmaken som denne smaker ikke fant behagelig, så dermed ble det et lite minus i protokollen.

På den hvite siden er godkjøpene rimeligere, men ingen av dem fortjener en sekser. Høstmånedene er ikke typisk tid for hvitvin, men Johannisberger Erntebringer til 99 kroner tåler lagring fram til terrassevinen hentes fram igjen til våren.

EU-tilpasset vin

Det er EØS-reglene om ikke-diskriminering som gir oss det uspennende mangfoldet. Tidligere var det Polets innkjøpere som avgjorde hvilke viner som skulle selges i Norge.

Nå skal alle viner som vinagentene kan tilby få en sjanse til å bli solgt i Norge, og derfor måtte testsalgsordningen opprettes. 21 av vinene denne gangen er testviner.

Men av og til lurer vi på om vinagentene selv har testet den vinen de forsøker å få oss vinkjøpere til å kaste bort penger på ...

Polet innkaller nå 50 testprodukter til hvert nyhetsslipp. Det sier mye om tilfeldighetene i testmarkedet at bare 29 testprodukter kommer i salg mandag. De øvrige 21 produktene som sto for tur, kunne ikke skaffes.