Dyrt å miste plastpengene

Pass godt på betalingskortene dine, ellers kan det koste deg dyrt! Du må dekke minimum 800 kroner av tapet, hvis du mister kortet og det blir misbrukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette opplyser sekretariatsleder Per Fiskerud i Bankklagenemnda til Dagbladet.

Nemnda fikk i fjor rundt 400 betalingskortsaker til behandling, og regner med at tallet blir det samme i år.

Det er opp til bankene og kortselskapene å klage saker inn for nemnda, ikke den enkelte kunden.

- Hvis du mister et betalingskort og det misbrukes med pinkode, gjelder det i utgangspunktet at du må dekke en «egenandel» på 800 kroner. Opptrer du grovt uaktsomt, er du ansvarlig for inntil 8000 kroner av tapet, sier Fiskerud.

Ifølge Finansavtaleloven dekkes beløp over dette av banken eller kortselskapet, så sant det ikke dreier seg om forsett eller reint bedrageri.

Kode og kort atskilt

Kode og kort oppbevart sammen regnes som grovt uaktsomt. Du kan også bli holdt ansvarlig for inntil 8000 kroner hvis du somler unødig med å melde kortet tapt.

Dagbladet omtalte nylig en ny, avansert form for kortsvindel, såkalt skimming: Tyvene lager en kopi av kortet ved å «stjele» magnetstripa, og kan bruke kopien inntil kortet blir sperret. Med denne metoden skal det være teknisk mulig å knekke pinkoden.

- Bankklagenemnda legger til grunn at det ikke er mulig å avlese pinkoden elektronisk. Hvis tyven kjenner koden, må det skyldes at den har vært notert ned på en eller annen måte, eller at tyven for eksempel har kikket kortinnehaveren over skulderen, sier Fiskerud.

Kamufler koden

Det er verdt å merke seg at god kamuflasje av koden ikke regnes som grov uaktsomhet. Men det kan oppstå uenighet.

DnB har nektet å føye seg etter Bankklagenemndas uttalelser i saker som angår misbruk av kort, og hvor koden eksempelvis har vært kamuflert i et telefonnummer.

Banken vil ha denne typen saker prøvd for domstolen, og disse dager ventes en dom i Borgarting lagmannsrett, hvor DNB og kortinnehaveren strides om kortet var godt nok kamuflert.