STØTTES: Isis Sunniva de Leon kjemper for en bedre tilrettelagt eksamen ved UiO. Hun støttes av sitt forbilde Erna Solberg, som også har dysleksi. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
STØTTES: Isis Sunniva de Leon kjemper for en bedre tilrettelagt eksamen ved UiO. Hun støttes av sitt forbilde Erna Solberg, som også har dysleksi. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Dyslektiske Isis Sunniva (24) nektes hjemmeeksamen på UiO

Erna Solberg er opprørt over behandlingen Isis Sunniva de Leon har fått ved Juridisk fakultet i Oslo. Høyrelederen er enig med 24-åringen i at hun ikke har fått godt nok tilrettelagt eksamen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Isis Sunniva de Leon (24) har drømt om å bli jurist siden hun var seks år gammel. Nå er drømmen iferd med å bli knust, siden hun ikke får tilrettelagt eksamen godt nok ved Juridisk fakultet.

Isis Sunniva har sterk grad av dysleksi, noe som gjør det svært vanskelig for henne å få vist hva hun kan på en skriftlig eksamen.

På 3. avdeling har hun møtt veggen.

Etter å ha strøket én gang, tør hun ikke gå opp en gang til før hun får en eksamensform som tar høyde for hennes handikap.

- Ikke sjans Fakultetets tilbud om tilrettelegging er to timer ekstra tid, skrivehjelp og PC med retteprogram. Isis Sunniva søkte om hjemmeeksamen med utvidet muntlig eksiminasjon. Dette har fakultetet avvist.

- Jeg har ikke sjans. Jeg føler jeg ikke får vist min faglige kompetanse - jeg får ikke en eksamen tilrettelagt for mitt handikap.

- Det handler ikke om at jeg ikke kan faget mitt, sier Isis Sunniva.

Høyreleder og dyslektiker Erna Solberg er opprørt over UiOs behandling av Isis Sunniva. Solberg har alltid vært et stort forbilde for 24-åringen, og da de møtte hverandre fikk hun full støtte av høyrelederen.

- Det er veldig spesielt at du ikke får bedre tilrettelegging. Alle har rett til å få en eksamen slik at de får vist hva de kan.

- Samfunnsansvar Erna Solberg slakter jussens avslag på tilrettelegging for 24-åringen. I avslaget heter det blant annet at fakultetet ikke kan innvilge hjemmeeksamen fordi det «ville innebære at vi åpner for mange flere studenter med samme tilrettelegging».

- Man har rett til å få en tilrettelagt eksamen. Det er mer enn to timer ekstra når du er alvorlig dyslektiker. Hvis universitetet mener det er for mye bryderi og kostnadskrevende, må de begynne å ta sitt samfunnsansvar på alvor.

- De bidrar med sin praksis at flere havner utenfor arbeidslivet, sier Solberg, som minner om at det finnes 900 000 mennesker i Norge som leser og skriver for dårlig og som derfor sliter med omstillinger i arbeidslivet.

Gir ikke opp Erna er enig med Isis Sunniva at en skoleeksamen ikke yter henne rettferdighet.

GIR IKKE OPP: Isis Sunniva de Leon gir ikke opp juristdrømmen. Håpet er at hun får hjemmeeksamen med utvidet muntlig i stedet for skoleeksamen til høsten. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
GIR IKKE OPP: Isis Sunniva de Leon gir ikke opp juristdrømmen. Håpet er at hun får hjemmeeksamen med utvidet muntlig i stedet for skoleeksamen til høsten. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Dyslektikere blir trøttere og mer slitne enn andre, og alt tar lengre tid. På eksamen har man også behov for pauser og for å tømme hodet og starte på nytt. Det har man ikke tid til når man har alvorlig dysleksi.

- I tillegg begrenser man ordforrådet i en presset eksamenssituasjon. Man presterer langt svakere skriftlig enn man egentlig er god for. Einstein hadde ikke problemer på skolen fordi han var dum, men fordi han var dyslektiker.

Nå håper Isis Sunniva at hun får innvilget søknaden om tilrettelegging for eksamen til jul. Men gi opp har hun uansett ikke planer om å gjøre.

- Jeg har kommet altfor langt til å gi opp.

Isis Sunniva opprettet i går Facebook-gruppa «Ja til utdanning for dyslektikere».

UiO avviser kritikken

Erna Solberg: - Kunnskapsdepartementet må på banen