- Dysser ned overgrepene - og sier aldri unnskyld

Pårørende til utviklingshemmede overgrepsofre forties av hjelpeapparatet. Unni Britt Mikalsen gikk ut i Dagbladet. Siden har det vært stille.

Sto fram i Dagbladet - har fortsatt ikke hørt fra kommunen:  - Saken er blitt dysset ned. Den synes ikke å ha fått noen konsekvenser. Vi er ikke blitt kontaktet av kommunen. Og vi har ingen følelse av at noen bryr seg, eller at saken har ført til at noen har arbeidet med å få bedre rutiner på plass, sier Unni Britt Mikalsen (midten) søster til overgrepsofferet Mona (foran), som er utviklingshemmet. Bak moren Rigmor Mikalsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
Sto fram i Dagbladet - har fortsatt ikke hørt fra kommunen: - Saken er blitt dysset ned. Den synes ikke å ha fått noen konsekvenser. Vi er ikke blitt kontaktet av kommunen. Og vi har ingen følelse av at noen bryr seg, eller at saken har ført til at noen har arbeidet med å få bedre rutiner på plass, sier Unni Britt Mikalsen (midten) søster til overgrepsofferet Mona (foran), som er utviklingshemmet. Bak moren Rigmor Mikalsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har det siste året gransket over 20 overgrepssaker der utviklingshemmede er fornærmet part. Noen få pårørende har sagt de er fornøyd med det kommunale hjelpeapparatets håndtering av saken. En rød tråd i flertallet av sakene er at ofrenes pårørende føler seg sveket av kommunen. Mange har vært redd for å uttale seg til Dagbladet.

De pårørende forteller om:

• Kommuner som fortier ofre og pårørende etter overgrepssaken.

• Kommuner som ilegger ofre og pårørende munnkurv. 

• Pårørende som ikke våger å kritisere hjelpeapparatet, av frykt for represalier i form av dårligere tilbud fra kommunen.

• Pårørende som må kjempe i månedsvis for å få hjelp i form av psykolog eller rehabilitering etter overgrepet.

• Kommuner som er mer opptatt av eget omdømme og å dysse ned, enn av å lære av saken og skjerpe rutiner.

- Alt er hemmlig og taushetsbelagt, og kommunen har nektet oss å gå til avisen, sier en pårørende til et overgrepsoffer til Dagbladet.

Gikk ut med offentlig kritikk Men flere har dristet seg til å stå fram - som Unni Britt og Rigmor Mikalsen, henholdsvis søster og mor til overgrepsofferet Mona.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer