Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dysset ned oljekrangel

Da Ola sa han ville bore i Lofoten, forsøkte Liv Signe å få det til å høres ut som om han hadde sagt det motsatte.

UENIGE:Ola Borten Moe vil bore etter olje utenfor Lofoten. Det vil ikke Liv Signe Navarsete. Men hun hadde ikke lyst på konflikt akkurat nå. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
UENIGE:Ola Borten Moe vil bore etter olje utenfor Lofoten. Det vil ikke Liv Signe Navarsete. Men hun hadde ikke lyst på konflikt akkurat nå. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag 23. november sa Ola Borten Moe (Sp) på en pressekonferanse for Olje- og energidepartementet at han ønsker å sette i gang oljeboring utenfor Lofoten i neste stortingsperiode. Men budskapet var så godt skjult at mange misforstod. «Vil stenge Lofoten i fire nye år», meldte flere medier.

Senterpartiet var ikke opptatt av å rette opp i misforståelsen. Da Dagbladet ba om kommentar fra Liv Signe Navarsete samme ettermiddag, svarte hun som om statsråden hadde sagt det motsatte av det han egentlig sa. Hun skrev på SMS:

- Jeg er fornøyd med at Ola vil skjerme Lofoten, Vesterålen og Senja i fire nye år.

Men det er bare Vesterålen og Senja Ola Borten Moe vil skjerme i fire nye år. Ikke Lofoten, som er sett på som både det mest naturrike og det mest oljerike området. Borten Moes politiske rådgiver, Ivar Vigdenes, bekreftet for Dagbladet 23. november at Ola Borten Moe ønsker aktivitet i Nordland 6 allerede i neste stortingsperiode. I Stortinget tirsdag denne uka, bekreftet Borten Moe dette selv.

Ønsket ikke konflikt
Etter tre uker med gjentatte forespørsler om utdypende kommentarer fra Navarsete, har Dagbladet fått henne i tale.

- Du gjenga Ola Borten Moe feil. Ble du lurt eller forsøkte du å tåkelegge saken?
- Nei. Jeg valgte å fokusere på det positive - at han faktisk vil skjerme store deler av det nordøstlige Norskehavet. Jeg ville ikke gjøre dette til en stor konflikt. Senterpartiet er i en programprosess.

At hun er uenig med olje- og energiministeren, er det liten tvil om.

- Sp går ikke inn for varig vern, men så lenge vi ikke er hundre prosent sikre på at vi kan ta ut olje- og gassressursene uten konsekvenser for fisken, må vi være før var. Dette er en sak som Senterpartiet tåler godt å diskutere før landsmøtet, sier Liv Signe Navarsete.

Personlig utspill Ifølge Ivar Vigdenes var ikke saken var klarert i regjering, og det var heller ikke var nødvendig, mener han. Både Navarsete, Borten Moe og Vigdenes sier at utspillet som på departementets pressekonferanse, var uttrykk for ministerens personlige syn.
- Det var kanskje en litt spesiell form, men det får han stå inne for, sier Navarsete.

Krfs miljøpolitiker Kjell Ingolf Ropstad reagerer på måten talerstolen ble brukt på og på det han kaller dobbeltkommunikasjon.

- Selvsagt skal Ola Borten Moe få ha private meninger, men ikke når han er på pressekonferanse som statsråd, og sender ut pressemelding som statsråd. Hans innspill til Sp sin programkomite skal komme som endringsforslag, ikke på OED sitt papir. Det er oppsiktsvekkende å se på denne dobbeltkommunikasjonen, sier han.

DETTE SA OLA BORTEN MOE:

- Jeg vil ikke tilrå at det åpnes nytt areal i det nordøstlige Norskehavet nå.

Dermed kunne det høres ut som om han ville videreføre dagens politikk, som innebærer et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Men lengre ut i talen sa han:

- Videre mener jeg at vi skal gå videre med aktivitet i den åpnede delen av Nordland 6.

Nøkkelordene er «åpne». Det er et formelt begrep i oljepolitikken. Vesterålen og Senja har aldri vært åpnet. Men Lofoten, på oljespråket kalt Nordland 6, ble åpnet i 1994. Området ble besluttet stengt igjen i 2001, og siden har det ikke vært petroleumsaktivitet der, med unntak av en feilaktig seismikkskyting i 2006.     

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!