Dyster åpning på Oslo Børs

Nesten alle aksjene utvikler seg negativt tirsdag formiddag. IT, tank og spesielt telekom er igjen de store taperne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det peker bratt ned fra åpning på Oslo Børs tirsdag. En svak dag på Wall Street for spesielt teknologiaksjer legger et press på markedet fra start. Også tankaksjer faller etter kursfall for slike aksjer i i USA samt lite oppløftende prognoser for oljeetterspørselen.

Etter nær en times handel er totalindeksen ned 1,3 prosent med aksjer for 475 millioner kroner omsatt på hovedlisten.

De seneste dagers tapere, Eltek og Merkantildata fortsetter det kraftige fallet. Eltek er ned 6,7 prosent til 55,50 kroner etter at tilsvarende selskaper i utlandet fortsatt viser sterkt kursfall. Både Power-One, Peco II og Artesyn Technologies var kraftig med på Wall Street i går. Den største utstyrsleverandøren til telekomindustrien, Nortel Networks, falt også kraftig i går.

Eltek har store forventninger til økt omsetning som følge av en forventet massiv utbygging av tredje generasjon mobilnett (UMTS) i Europa. Nå viser det seg at dette blir for dyrt for gjeldstyngede telekomselskaper, og selskaper som British Telecom og Deutsche Telekom går nå heller sammen om å bygge ut nettet. Les egen sak her.

I formiddag stiger kursene på de to teleselskapenes obligasjoner som følge av denne meldingen.

Men selv om de store teleoperatørene i Europa stiger, er det fortsatt kursfall for de små teleoperatørene i Norge. Sense faller 6,6 prosent til 5,70 kroner, mens Enitel er ned hele 8,3 prosent til 16,50 kroner.

Den negative stemningen synes å smitte over på Nera, selv om selskapet ga forholdsvis beroligende kommentarer om utviklingen for et par dager siden. Kursen er ned 4,2 prosent til 27,50 kroner.

Merkantildata er kraftig ned også tirsdag. Mye negative presseoppslag om stadig flere negative analytikere tynger kursen, men det er meglerhuset AGB Sundal Colllier som presser kursen mest i dag også. Aksjen er ned 5,4 prosent til 17,50 kroner. Det er det laveste siden 1996.

Tankaksjene faller videre tirsdag. Sektoren var under press i New York i går etter at det ble kjent at innsidere vil ut av sektoren

Ifølge de seneste prognosene fra det internasjonale energibyrået (IEA), ventes det nullvekst i oljeetterspørselen i Øst-Asia (Sør-Korea og Japan) i år. Det er ikke positivt for tankfarten.

Opticom faller 4,4 prosent etter at en del spekulanter har kjøpt opp aksjen i forkant av en presentasjon av Opticom på et investorseminar senere i dag.

Norske Skog er ensom svale på vinnerlisten. Kursen stiger 0,3 prosent til 152,50 kroner. Aksjonærene i Pacifica Papers godtok i går budet fra Norske Skog Canada til tross for motstand fra enkelte aksjonærer. Budet er på 960 millioner kanadiske dollar (625 millioner amerikanske).

Også oil service-aksjene åpner markert ned. Sektoren har holdt seg bra, men svekket seg noe i USA i går. TGS Nopec er ned 3,5 prosent til 140 kroner, mens Smedvig faller 2,7 prosent til 92 kroner.

Norsk Hydro er mest omsatt og kursen ned 0,9 prosent til 387 kroner. Selskapet fortsetter å kjøpe egne aksjer, men stanger snart i taket i forhold til tilbakekjøpsfullmakten.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.