Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyster framtid for Sigrid Undsets hjem

LILLEHAMMER (Dagbladet): Sigrid Undsets sjel er fortsatt sterkt til stede i hennes hjem Bjerkebæk i Lillehammer sentrum. Her ser du sjeldne bilder av nobelprisvinnerens bolig. Men etter den forrige eierens dødsfall for tre uker siden er stedet i ferd med å bli et kulturpolitisk problembarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er bare historien tilbake i bygningene på Bjerkebæk. Dette var Sigrid Undsets hjem i 30 år, og det aller meste innendørs står fortsatt på plass slik det gjorde i hennes tid.

- Atmosfæren fra den gang henger igjen, sier Undset-biografen Tordis Ørjasæter.

- Hun var meget hjemmekjær og var selve husfruen på Bjerkebæk. Men de siste to-tre årene vurderte hun å selge stedet. Det var et stort hus og hun ble sliten av å sitte alene med det. Hun ønsket seg et mindre hus i Asker eller Bærum, sier Ørjasæter.

Arvingene

Det store spørsmålet er nå hva som vil skje med Bjerkebæk etter at den forrige eieren, Christianne Undset Svarstad, døde for vel tre uker siden.

Store påkostninger er påkrevd, ikke minst når det gjelder brannsikring. Bjerkebæks arvinger, Undset Svarstads nieser Elisabeth Algeroth og Birgitta Westin som er bosatt i Stockholm, har ikke tatt noen avgjørelse i saken.

- Det vil ennå ta noen måneder før vi bestemmer oss, sier Birgitta Westin.

- Svært mye penger må til for å drive stedet standsmessig. Hadde vi eid noen millioner, ville det ikke vært noe problem. Vi vil undersøke nærmere det moster (Christianne Undset Svarstad) var inne på, nemlig å gjøre Bjerkebæk om til en stiftelse. Men en masse papirer må gjennomgås først, sier Westin.

Testament

Skjebnens lunefulle ironi har også vært på ferde i Bjerkebæk-saken. Christianne Undset Svarstad døde en torsdag kveld. Det var bare knappe fire døgn før hun hadde avtale med advokat Harald Bjelke. Planen var å sette opp testament.

Undset Svarstad har flere ganger uttalt at hun mente Bjerkebæk burde omgjøres til en stiftelse, drevet av Nobelinstituttet. Men der blir det nok ikke så mye å hente.

Nei fra kommunen

- Vi har hørt rykter om dette, men aldri fått noen henvendelse fra Sigrid Undsets familie, sier Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.

- Men det er ikke naturlig for oss å drive med en slik type virksomhet. Vi konsentrerer vår virksomhet omkring fredsprisen.

Heller ikke Lillehammer kommune ser ut til å kunne bidra med Bjerkebæk-investeringer.

- Nei, dessverre. Vi har ikke råd. Kommuneøkonomien er altfor anstrengt. Men Bjerkebæk er like mye et nasjonalt anliggende, sier kultursjef Øivind Pedersen.

- Kommunen ved ordføreren vil nå sende brev til de pårørende i Stockholm, med ønsker om en konstruktiv dialog med niesene om hvordan verdiene på best mulig måte kan ivaretas.

Nei fra forlegger

Sigrid Undsets forlegger Aschehoug har vært nevnt som en mulig bidragsyter til Bjerkebæks framtid. Men også her er det kroken på døra.

- Vår oppgave er å utgi bøker. Her har vi overhodet ikke noe å stille opp med, sier forlagssjef William Nygaard.

- Det er ikke bare det at vi ikke har råd. Prinsippet er det sentrale her. Stedet bør bli en offentlig stiftelse og et senter for litteratur, bildende kunst og museumsaktiviteter. Aktørene som må inn er Universitetet i Oslo, Nansenskolen, Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum, Sigrid Undset-dagene og Lillehammer kommune, mener William Nygaard.

SORG PÅ BJERKEBÆK: For vel tre uker siden døde Bjerkebæks eier Christianne Undset Svarstad. Eiendommen er godt synlig i Lillehammer sentrum. Men store utbedringer må til, spesielt når det gjelder brannsikring. Foto: STEIN B. OLSEN