Dyster framtid med Suharto

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I 32 år har general Mohammed Suharto styrt Indonesia med jernhånd. Hans regime ble unnfanget i et blodbad. Når Suharto nå for sjuende gang er «gjenvalgt» som president for fem nye år, står øystaten med 200 millioner innbyggere foran trusselen fra en dyp økonomisk krise, sosial oppløsning og politisk forvitring, med den folkerettsstridige okkupasjonen av Øst-Timor og rovdriften på regnskogene som dystre tilleggsdimensjoner.
  • Suhartos manglende vilje til å restrukturere et økonomisk monopolsystem - som har gitt ham og hans familie personlige formuer på flere hundre milliarder kroner - fikk mandag Det internasjonale pengefondet (IMF) til å blokkere en delutbetaling på tre milliarder dollar i krisehjelp. Dette fikk børskursene til å stupe på ny og rupiahen til å falle ytterligere. Siden i fjor sommer har myntenheten mistet 80 prosent av sin verdi. De fleste indonesiske selskaper og banker er teknisk konkurs.
  • Det økonomiske krakket har ført til massearbeidsløshet, sosial uro og panikkhamstring av nødvendighetsvarer. De siste ukene har det vært flere tilfeller av plyndring, vanligvis av butikkeiere som tilhører Indonesias velstående, men sårbare kinesiske minoritet. Selv enkelte offentlige tjenestemenn legger skylda for krisen på kineserne, som også var en sterkt utsatt gruppe under Suhartos massakrer på angivelige kommunister i 1965 og 1966. Nabolandene Malaysia og Singapore frykter at økt sosial uro kan utløse masseflukt fra det indonesiske regimet.
  • Suharto har plassert sine egne barn, sin nære familie og venner i sentrale posisjoner. Kombinasjonen av politisk undertrykkelse og nepotisme gir dårlige vilkår for en sunnere politisk kultur. Han har utpekt Bacharuddin Jusuf Habibie, en framtredende muslimsk intellektuell i regjeringen, til visepresident. Men få har tro på at Habibie kan redde Indonesia dersom den 76 år gamle diktatoren med sviktende helse mot egen formodning skulle bli innhentet av historien.