Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyster jul i Midtøsten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En kvinne og hennes seks barn drept av israelske bomber i det østlige Libanon, mer enn et titall israelere skadd i gjengjeldelsesangrep fra den shia-muslimske Hizbollah-militsen. Eksplosiv situasjon på Vestbredden og i Gaza etter at israelerne har lagt fredsprosessen på is. Fullt kaos i israelsk innenrikspolitikk, der statsminister Benjamin Netanyahu kjemper for sitt politiske liv.
  • I sannhet ingen julefred over Det hellige land i år heller. Ett år før tusenårsskiftet svikter pilegrimene Jesu fødeby, situasjonen er for spent. Julegrana, tent av president Bill Clinton, står på Mangerplassen foran Fødselskirken, og midnattsmesse blir det som vanlig. Men stemningen er dyster.
  • Det har vært krig i dette området så lenge det har bodd folk der. Ulike stammer og etniske grupper har slåss om landområder og innflytelse. Slik sett har ikke mye forandret seg. Forskjellen er at man i dag ikke bruker økser og spyd, men moderne og mer dødbringende våpen. Hatet ser ikke ut til å forsvinne tross både Oslo-avtaler og annen internasjonal fredsinnsats.
  • Mens Juleevangeliet blir lest opp i norske kirker, frykter både israelske og libanesiske sivile for en ny runde med bomber og raketter. Når israelerne dreper sju uskyldige sivile i Libanon, kalles det et uhell. Når Hizbollah skader israelere under sin hevnaksjon, er det terror. Spørsmålet er om ikke både israelere og libanesere i sine tilfluktsrom opplever nøyaktig det samme: redsel og frykt.
  • Statsminister Benjamin Netanyahu står foran et nyvalg i mars eller april neste år. Partiet hans skaller av både til høyre og venstre, og han trues reelt av en mektig utfordrer som tok av seg sin generalsuniform i går, tidligere forsvarssjef Amnon Lipkin-Shahak. Både han og arbeiderpartileder Ehud Barak har et helt annet og mer positivt forhold til fredsprosessen. Men uansett israelsk valgutfall; julefred blir det neppe på Betlehemsmarkene neste år heller.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling