Dyster leting etter døde i Mexico

Et hundretall soldater graver på harde livet etter døde i et massivt jordskred som begravde et 20-tall hus, kirken og skolen i en liten landsby i Guerrero i Mexico.

Foto: EPA/SEGOB / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY
Foto: EPA/SEGOB / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La Pintada (NTB-AFP-Reuters): Innenriksminister Miguel Angel Osorio Chong, som besøkte landsbyen La Pintada og snakket med overlevende, sier at to døde er funnet, mens borgermesteren sier 15 omkomne er gravd fram siden skredet for to dager siden. Men 68 er savnet.

Dødstallet etter de kraftige stormene som har herjet Mexico de siste dagene er kommet opp i 97, ifølge Luis Felipe Puente, Mexicos hovedkoordinator for sivilforsvaret, men det var uten å inkludere dem som er savnet i La Pintada.

65 av de offisielt omkomne er i Guerrero som er hardest rammet, særlig delstatens største by Acapulco.

Uvanlig

Mexico ble rammet av en uvanlig kombinasjon av en orkan på golfkysten og en tropisk storm på stillehavskysten samtidig. Orkanen Ingrid ga seg, men stormen Manuel utviklet seg senere til en ny orkan som torsdag feide inn over kysten av Sinaloa lenger nord.

Stormene har ført til omfattende oversvømmelser over store deler av Mexico. Veier og broer er ødelagt av flomstore elver, og jordskred har rammet en rekke landsbyer.

I Acapulco ble byens gater til fossende elver, og 40.000 turister, både mexicanske og utenlandske er fortsatt isolert, flere dager etter stormen.

President Enrique Peña Nieto avlyste en reise til FNs hovedforsamling i New York for å fokusere på hjelpearbeidet i hjemlandet.

Ny storm

- Nedbøren de siste dagene har vært det mest intense som noensinne er registrert i historien over store deler av Mexico, sa Peña Nieto til pressen i Guerrero.

Som om det ikke var nok, ligger et nytt lavtrykksområde som kan utvikle seg til en tropisk storm og orkan over Yucatán.

I La Pintada forteller folk at en rumlende lyd kom nedover fjellsiden ved landsbyen mens barna spilte fotball og kvinnene bakte tortillas.

- Folk ba i kirken for at regnet skulle slutte. Da begynte jorda å boble. Da vi hørte et smell, løp vi, sier Roberto Catalan.

Det eneste som er igjen av kirken, er det veltede spiret med kirkeklokker og et hvitt kors som henger ned.

Jose Minos Romero spilte fotball, men overlevde fordi moren ropte på ham.

- Men vennene mine døde, sier tolvåringen.

Borgermester Ediberto Tabarez sier at 20 boliger er begravd i muddermassene, men ingen er helt sikre.

Sinaloa i nord

Over en million mennesker er rammet over hele landet, langs begge kyster i sør og langs kysten av Sinaloa i nord.

- Jeg så masse nedblåste trær på vei til arbeidet. Mange av de ansatte greide ikke å komme, sier hotellresepsjonisten Cristian Núñez i Culiacán i Sinaloa, der Manuel feide i land.

Taket blåste av en rekke hus i byen, og elleve elver og bekker gikk over sine bredder i den fjellrike staten.

I Acapulco lenger sør er sjokket ikke gått over etter at mer enn halvparten av den store byen ble satt under vann, mange steder opp til tre meter dypt.

Tusener av mennesker venter på å komme seg ut av byen, som ble isolert da begge hovedveiene og flyplassen ble satt ut av spill. Nå lander flyene, men terminalbygningen er fortsatt under vann. (©NTB)