Smitten øker:

Dyster rekord i Oslo

Samme dag som hovedstaden våkner opp til en ny runde med inngripende tiltak, er det registrert rekordhøye 203 nye smittede i Oslo.

STRAMMER INN: - Det er alarmerende, sier Raymond Johansen, før han kommer med de nye strenge tiltakene for hovedstaden. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdagens smittetall er en økning på 79 smittetilfeller fra dagen før, og det høyeste antallet registrert i løpet av et døgn i hovedstaden siden pandemien brøt ut.

- Det understreker alvoret i situasjonen vi nå står i, og viser også nødvendigheten i at vi strammer inn, sier helsebyråd Robert Steen i Oslo til Dagbladet.

Samtlige bydeler i Oslo er langt over nivået som kvalifiserer for såkalt rødt nivå - en betegnelse brukt om områder med høyt smittetrykk.

ALVOR: Byrådsleder Raymond Johansen, helsebyråd Robert Steen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen la fredag fram nye tiltak for å få bukt med smitten i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB
ALVOR: Byrådsleder Raymond Johansen, helsebyråd Robert Steen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen la fredag fram nye tiltak for å få bukt med smitten i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Knallrødt

Verst er det i bydelene Stovner og Søndre Nordstrand, med henholdsvis 154 og 169 nye smittetilfeller de siste to ukene. I bydel Stovner tilsvarer det 462,2 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, mens det i Søndre Nordstrand tilsvarer 432,6 smittede per 100 000 innbyggere.

Bydelen Ullern har det laveste smittetrykket, med 41 nye tilfeller de to siste ukene.

I Oslo er det fremdeles flest som blir smittet i aldersgruppen 20 til 29 år.

Strenge tiltak

Fra midnatt natt til tirsdag starter tre uker med såkalt sosial nedstengning for å få bukt med smitteutviklingen, som har økt kraftig den siste tiden.

Helsebyråd Steen er klar på at etterlevelsen av tiltakene er nøkkelen til å få ned smitten.

- Frykter du at innbyggerne er lei?

- Det som er utfordringen er at det holder ikke med at 90 prosent følger tiltakene. Man må nesten opp på 100 prosent for at det skal være effektivt og fungere. Smitten spres nesten usynlig, og mange er asymptomatiske. Det er det som gjør smittesituasjonen så ekstremt alvorlig, sier Steen.

STRAMMER INN: - Det er alarmerende, sier Raymond Johansen, før han kommer med de nye strenge tiltakene for hovedstaden. Video: NTB Vis mer

Forbud mot alle arrangementer innendørs, stans i breddeidretten for voksne, stengning av kinoer, teatre og treningssenter, samt skjenkestopp, er blant de inngripende tiltakene som ble vedtatt av byrådet i Oslo mandag.

- Alle disse stedene fører til at folk samler seg og beveger seg rundt i byen, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Skal man lykkes med å begrense sosial aktivitet til et minimum, må det være stengt der folk samles, sa Johansen.

Vurderer strengere tiltak

Helsebyråd Steen er klar på, at om tiltakene ikke fungerer, må de vurdere å hente fram enda strengere verktøy.

MANGE STENGER: Utesteder og restauranter i Oslo sentrum stenger på grunn av coronaviruset. Fra midnatt natt til tirsdag er det full skjenkestopp og sosial nedstengning. Foto: Fredrik Hagen / NTB
MANGE STENGER: Utesteder og restauranter i Oslo sentrum stenger på grunn av coronaviruset. Fra midnatt natt til tirsdag er det full skjenkestopp og sosial nedstengning. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Hvor nært er vi for eksempel portforbud, som har blitt innført i mange andre europeiske storbyer?

- Vi må se an tiltakene vi innførte i dag før vi gjør noe så alvorlig, men situasjonen er ganske alvorlig nå også. Vi ser at mobiliteten i byen nå går nedover, så mange har tatt til seg signalene som ble sendt fredag, og har begynt å leve deretter. Jeg håper det skal være nok, hvis ikke må vi se på enda strengere tiltak, sier Steen.

Også flere kommuner i nærheten av Oslo har valgt å innføre tiltakene, eller liknende tiltak - deriblant Lillestrøm, Nordre Follo og Drammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer