72 nye smittetilfeller i Kristiansand:

Dyster smitterekord: - Dramatisk

Aldri før har Kristiansand registrert så mange coronatilfeller. Over halvparten av de smittede er russ, som nå innstiller alle sine aktiviteter.

REKORD: Det siste døgnet har Kristiansand kommune registrert 72 nye smittetilfeller. Det er en soleklar smitterekord. Foto: Tor Erik Schröder / NTB
REKORD: Det siste døgnet har Kristiansand kommune registrert 72 nye smittetilfeller. Det er en soleklar smitterekord. Foto: Tor Erik Schröder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet har Kristiansand kommune registrert 72 nye coronatilfeller. 44 av de smittede er russ, mens ytterligere fire er nærkontakter av russen.

Det opplyste kommunen under en pressekonferanse torsdag formiddag. Det er en soleklar og dyster ny smitterekord i sørlandskommunen.

- Jeg opplever dette som en dramatisk situasjon, sier ordfører Jan Oddvar Skisland om smitterekorden.

ADVARER: Bent Høie er klar. Ikke gjør dette når du får tilbud om coronavaksine. Foto: Edward Stenlund / Dagbladet TV. Vis mer

Russen stanser aktivitet

Som følge av det store smitteutbruddet innstiller russen all sin aktivitet inntil videre, forteller fylkesdirektør Arly Hauge i Agder fylkeskommune.

- I dag har vi hatt et møte med alle russepresidentene. Russen tar ansvar. De pauser alle aktiviteter i ei uke, så skal vi ha et nytt møte førstkommende tirsdag. Dette er helt nødvendig hvis det skal være mulig for dem å ha en russefeiring seinere også, sier Hauge.

Han ber russen om å forbli i ro den neste tida.

- Bli hjemme, og unngå å blande kohorter, er den klare oppfordringen fra fylkesdirektøren.

OMFORDELER: Regjeringen vil følge anbefalingene fra FHI, og omfordele vaksiner til 24 kommuner som har vært hardt rammet av pandemien, opplyser helseministeren. Vis mer

Slo rekorden på én kveld

Allerede i går ble det klart at smitterekorden i Kristiansand sto for fall.

De daglige smittetallene Kristiansand kommune opererer med strekker seg ett døgn bakover fra klokka 12.00 hver dag.

I går kveld opplyste ordføreren i Kristiansand at det allerede var kommet inn over 40 smittetilfeller bare siden klokka 12.00 samme dag, ifølge Fædrelandsvennen.

Til sammenlikning var den forrige smitterekorden i Kristiansand på 38 smittede, og ble satt fredag 26. februar.

- Tallene er høyere enn vi noensinne tidligere har hatt i pandemien. Det er et stort arbeid som pågår med å kontakte nærkontakter, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik.

Overlege i FHI, Preben Aavitsland, presenterer fire scenarioer som kan være med på å bremse gjenåpningen av Norge. Programleder: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

- Mer krevende

I tillegg til russeutbruddet, også er flere andre smitteklynger i kommunen, forteller kommuneoverlege Vik.

- Det er en voldsom vekst etter 17. mai, sier han.

Siden da har til sammen 54 russ i Kristiansand kommune fått et positivt prøvesvar.

Så langt denne uka er 97 personer blitt smittet i Kristiansand. Ordfører Skisland ber nå hele befolkningen i kommunen om å ta situasjonen på alvor.

- Det er viktig for meg å få sagt at dette er mer krevende enn det vi tidligere har vært borti i Kristiansand i løpet av denne pandemien, men det er ikke noe poeng å lete etter syndebukker, sier ordføreren.

Han legger til:

- Det viktige nå er at vi alle må stå sammen. Mitt budskap er at vi ikke må tøye grensene.

UTBRUDD: Russen i Rogaland får kraftige reaksjoner i lokalmiljøet etter at flere russetreff i området har gjort at over 80 russ er blitt smitta av coronaviruset. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Per Thime / Randaberg24 Vis mer

- Ingen nye tiltak

Ordføreren mener også ha registrert at innbyggere i Kristiansand ikke lenger er like nøye med å følge anbefalinger.

- Jeg registrerer at munnbindbruken er blitt mindre på offentlig kommunikasjon, butikker og handlesentre. Der er jeg tydelig på å si at der man ikke kan holde meteren, må man bruke munnbind. Vi må følge reglene mer enn vi kanskje tror er viktig for å få dette til.

Likevel vil ikke politikerne og ledelsen i kommunen gå inn for innstramminger.

- En stor andel av smittetilfellene er knyttet til russen, og derfor målretter vi tiltak mot russen for å se om vi klarer å begrense utbruddet slik at vi ikke må stenge ned større deler av kommunen, sier ordføreren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer