Corona i USA:

Dyster smitterekord i Florida

Florida er nå USAs nye episenter.

NYTT EPISENTER: Florida er USAs nye episenter. Foto: Shutterstock / NTB
NYTT EPISENTER: Florida er USAs nye episenter. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smitten i Florida fortsetter å stige og bare den siste uka har antall smittetilfeller økt m ed 50 prosent.

Det siste døgnet er det registrert 21 689 nye smittetilfeller i staten, noe som tilsvarer det høyeste antall smittede registrert på én dag siden pandemien brøt ut. Tallene ble registrert fredag, men offentliggjort lørdag.

Tallene viser hvor raskt viruset spres i staten. Bare et døgn tidligere ble det registrert rundt 17 000 smittede.

Staten står nå for en femtedel av smitten i hele USA, og er dermed landets nye episenter, skriver nyhetsbyrået AP.

Sykehusinnleggelsene øker

Den siste uka ble det registrert mer enn 110 000 tilfeller, opp fra 73 000 forrige uke. Det er elleve ganger flere enn det som ble rapportert i starten av juni. Smittetallet er nå på nivå med det som ble meldt i januar, før vaksineringen startet for alvor.

Antall sykehusinnleggelser nærmer seg fjorårets toppnivå, melder Floridas sykehusforening. Mer enn 9300 er for tiden innlagt på sykehus, opp fra 1845 for en måned siden. Florida har flere innlagte på sykehus per innbygger enn noen annen delstat.

I alt 409 coronasmittede døde i Florida i uka som gikk, og dermed har det samlede dødstallet oversteget 39 000 siden mars i fjor.

Nekter å innføre munnbind-krav

Den republikanske guvernøren i delstaten, Ron DeSantis, har nektet skolene i delstaten å innføre munnbindkrav for elever som vender tilbake til klasserommene i august.

- Jeg har tre små barn. Min kone og jeg kommer ikke til å bruke munnbind med barna. Jeg vil se dem smile og ha det gøy, sa DeSantis på en pressekonferanse fredag.

Han påsto at det ikke finnes bevis for at munnbind hindrer spredning av covid-19 blant elever og ansatte. Det er helt i strid med retningslinjene fra det amerikanske folkehelseinstituttet CDC som anbefaler munnbind innendørs for alle lærere, ansatte, elever uavhengig av vaksinestatus.

DeSantis mener smitteøkningen skyldes sesongvariasjoner - det varme været gjør at flere er innendørs, og klimaanleggene sirkulerer viruset.

Kritiseres

Om lag 60 prosent av innbyggerne i delstaten over 12 år er vaksinert, noe som gjør at Florida havner midt på treet målt mot andre staters vaksineinnsats.

Guvernørens kritikere sier hans uvilje mot å påby bruk av munnbind setter helsen til elever og ansatte i fare.

- Vi vet at bruk av munnbind er en enkel og effektiv måte å hindre smittespredning på, og fra et medisinsk ståsted gir det ikke mening å fraråde bruken av dem, sier lege Bernard Ashby, leder for Floridas komité for vern av helsevesenet.

Delstatens lærerorganisasjon sier guvernøren bør overlate avgjørelsen til lokale myndigheter i stedet for å innføre en vidstrakt forordning.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer