Krigen i Ukraina:

Dyster spådom: - Kan bli blodig

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen kaller russernes taktikk for en «fadese», og tror samtidig Ukraina forbereder et blodig motangrep.

APOKALYPTISKE SCENER: Geir Hågen Karlsen frykter det kan bli blodig i deler av Ukraina i sommer. Foto: FADEL SENNA / AFP)
APOKALYPTISKE SCENER: Geir Hågen Karlsen frykter det kan bli blodig i deler av Ukraina i sommer. Foto: FADEL SENNA / AFP) Vis mer
Publisert

I sin daglige oppdatering hevder britisk etterretning at Russland har mistet momentum som følge av den begrensede framgangen de har hatt siden starten av krigen.

De hevder også at russerne har mistet en tredjedel av invasjonsstyrkene, samt store deler av det militære utstyret.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen sier til Dagbladet at det er naturlig at russiske styrkers framgang stopper opp.

Dette er problemet

- Russerne mangler evnen til å fortsette offensiven. Det virker som det er det de er i ferd med å gjøre i Donbas også. Lenger vest er de i ferd med å grave forsvarsstillinger. De ser ut til å innrette seg for å beholde territorier, og forsvare dem, sier Karlsen og fortsetter:

- Det tyder på at vi går inn i en langsiktig fase, hvor det kanskje ikke beveger seg så mye, men at partene holder seg ved den fronten som er, sier Karlsen, som ikke vil spekulere i konkrete tall hva gjelder døde soldater.

FEILER: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gir en oppdatering om krigen i Ukraina 16.05.2022 Vis mer

På spørsmål om han tror den manglende framgangen kan føre til at russerne går enda hardere til verks, svarer han:

- Problemet er at de ikke har så mye mer å gå hardere til verks med. Verken bakkestyrker eller flystyrker. Da går kampene over i statiske posisjoner og mindre framgang.

Dagbladet har tidligere forklart hvordan Vladimir Putin og Russland forsøker å skjule dødstallene.

Ukrainske myndigheter hevder å ha mottatt om lag 32 000 henvendelser fra slektninger, som etterlyser opplysninger om russiske soldater de har mistet kontakt med.

Mange av dem skal ha blitt forlatt på de ukrainske slagmarkene eller på andre måter blitt holdt skjult.

Oberstløytnant Karlsen frykter at sommeren kan bli blodig i områdene rundt Donbas.

- Ukrainerne har nok en ambisjon om å gå til motangrep når de får inn stridsvogner, artilleri og annet tungt utstyr fra Vesten, men det tar tid. De skal trene på å bruke det, og sette sammen avdelingene

- Det kan bli lang, blodig og varm sommer i Donbas og andre deler av Ukraina, fortsetter han.

UKRAINA: En video delt på Telegram av rådgiveren til ukrainas utenriksminister, skal tilsynelatende vise ukrainske stykrer tilintetgjøre en russisk stridsvogn med et amerikansk javelin-missil. Video: Dagbladet TV / Telegram @Pravda_Gerashchenko Vis mer

- Alle ble overrasket

Karlsen er i likhet med flere andre eksperter svært overrasket over hvordan russiske styrker har opptrådt under krigen. Han kaller det Russland har fått til i Ukraina for en «fadese».

- Vi har blitt overrasket over hvor dårlig de er militært. De startet krigen med en offensiv plan om å ta hele øst-Ukraina med lette styrker, fordi de trodde Ukraina skulle gi seg. Måten de startet krigen på var en militær fadese, mener han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer