Lemping på coronatiltakene skjer etter store prodemokratiske demonstrasjoner som startet i protest mot smittevernrestriksjonene.
Ifølge nye retningslinjer fra Kinas nasjonale helsekommisjon (NHC) kan smittede personer uten symptomer eller personer med mild sykdom isolere seg hjemme. I tillegg vil landet generelt nedskalere testingen.

Nakstad: Dette avgjør den nye bølgen
Nye modeller
I kjølvannet av lemping på tiltakene kan opptil én million kinesere miste livet i vintermånedene i en smittebølge som vil overvelde helsevesenet, skriver Financial Times.
Avisa viser til modeller utarbeidet av rådgivningsfirmaet Wigram Capital Advisors, som gjennom pandemien har de gitt råd til regjeringer og utarbeidet prognoser for smitteutvikling og mulige konsekvenser.
Ifølge modellene kan daglige dødstall bli så høye som 20 000 i midten av mars, før daglige sykehusinnleggelser vi nå 70 000 i slutten av mars.
Vinterbølgen kan forverres av at kinesisk nyttår, som faller på 21. januar, kan bli en supersprederhendelse. De sju dagene som følger er ansett som nasjonale helligdager.
- Kina har ikke gjort noe for å forberede seg på dette trinnet, og det ser ut som Xi gjør dette impulsivt som en reaksjon på protestene, mer enn en del av en nøye planlagt politikk, sier Rodney Jones, lederen av Wigram Capital Advisors, til avisa.
Han legger til:
- Det ville vært lettere å ha tillit til en gjenåpningsstrategi hvis den skjedde som en del av en nøye politisk strategi - og ikke på impuls, uten forberedelser, sier han.

Spredte sørkoreanske filmer - henrettet
Lav vaksinegrad
Lav vaksineringsgrad særlig av eldre, som er mer skeptiske til vaksinen enn yngre kinesere, er et av de største bekymringsmomentene i det landet åpner opp.
Den lave vaksineringsgraden av eldre bidrar også til at det er en lav vaksineringsgrad i Kina generelt, og siden nullvisjonen har gjort at få er smittet, er det stor risiko ved å lette for raskt på restriksjonene.
- Kinas store risiko nå er å fjerne restriksjoner uten å ha en bredt vaksinert befolkning, sier James Crabtree, politisk analytiker ved International Institute for Strategic Studies Asia, til BBC.
- Kina håper å gjenåpne på en målrettet måte, og beskytte de som ennå ikke skal vaksineres, men så langt har ikke andre land vært i stand til å gjøre dette, og har generelt sett at gjenåpning fører til en bølge av smittetilfeller, sier han.

Demonstrasjoner
Demonstranter har de siste ukene protestert mot myndighetenes harde null-covid-strategi og for større politisk frihet, i det som er den mest omfattende uroen i Kina siden de prodemokratiske demonstrasjonene i 1989.
Protestene brøt ut 25. november, etter at minst ti personer døde i en brann i en boligblokk i Urumqi. Myndighetene bestrider at brannvesenet eller ofrene ble sperret inne av låste dører eller andre coronarestriksjoner, men katastrofen vekket kraftige reaksjoner.

De nye retningslinjene omtaler verken brannen eller demonstrasjonene, og ei heller omtaler de dem som en formell slutt på regjeringens «nullvisjon» for covid-19, som er blitt tett assosiert med president Xi Jinping.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!