Dystert bilde av Asia-krisen

Den økonomiske krisen i Japan tegner nå også et dystert bilde for japanske kunstsamlere, og firmaer som fram til 1990 kjøpte noen av verdenskunstens mest kjente verk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er mye av kunsten, som i perioden 1987- 90 ble kjøpt for til sammen 55 milliarder kroner, på vei tilbake til auksjonshusene i London og New York.

Etter hvert som regjeringen legger stadig større press på banker og finansinstitusjoner for å trimme budsjettene og skrive av dårlige lån, forsvinner stadig flere kunstverk ut av landet.
Japanerne var aggressive oppkjøpere på store auksjoner hos Sotheby's og Christie's fram til 1990. De forbløffet hele kunstverdenen med sine bud, og betalte ofte priser som ble beskrevet som latterlig høye.

Toppen ble nådd i 1990 da styreformannen i papirfabrikken Daishowa, Ryoei Saito, etter en åtte sekunder lang budrunde betalte 618 millioner kroner for van Goghs «Portrett av dr. Gachet».

Uansett pris

Etter kjøpet sa Saito til en avis i Tokyo at han ville ha kjøpt bildet uansett pris. Han likte det så godt at han ville at det skulle kremeres sammen med ham når han døde.
Da han døde i 1996, var tida over for den slags ekstravaganser. Firmaet han ledet var i store vanskeligheter. I fjor solgte Saitos familie Renoirs «Le Moulin de la Galette» og tapte 210 millioner kroner i forhold til prisen Saito betalte i 1990. Og neste mesterverk på vei til auksjonshuset kan være van Goghs «Doktor Gachet». En talsmann for Saito-familien vil i hvert fall ikke avkrefte at maleriet er klart for salg.

Billigsalg

I fjor solgte Christie's Japan kunst fra japanske samlere for over 300 millioner kroner, dobbelt så mye som året før. Hittil i år har auksjonshuset solgt japansk eid kunst for nær 250 millioner kroner.
I mai ble Degas' «Danseuses vertes» solgt fra Japan for 15 millioner kroner, 10 millioner kroner mindre enn samleren betalte i 1989.

Da japanerne var de mest aktive, og mest pengesterke på kunstauksjonene, kunne vestlige kunstsamlere bare hoderystende se på at kunsten forsvant til Japan.

Nå sitter de og venter i kulissene for å få verkene på «billigsalg».

VAN GOGH:</B>&#171;Portrett av dr. Gachet&#187; ble i 1990 solgt for 628 millioner kroner.