Dystert for Kohl

BONN (NTB-Reuters): Om to måneder kan Helmut Kohl bli den første statsminister velgerne vraker i etterkrigstidens Tyskland. Valgekspertene tror ikke Kohl lenger kan hente seg inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kohl er lite populær hos de tyske velgerne, og valgekspertene tror nå at det er for sent for den kristeligdemokratiske partilederen å snu valglykken.

- Jeg tror bare et under kan redde Kohl. Det er høyst usannsynlig at han kan klare å hente inn forspranget på to måneder, sier forskningsdirektør ved instituttet Forsa, Manfred Güllner.

Kristeligdemokratene (CDU) får støtte fra 36 prosent mot 43 prosent til Sosialdemokratene (SPD) på Forsas ferskeste måling. Fridemokratene, lillebror i CDUs regjering, De grønne og reformkommunistene PDS får alle 5 prosent.

Disse tallene har vært så og si uendret de siste tre månedene.

- Uttellingen for Kohl er svært dårlig. Han ligger mye verre an enn for fem år siden, mener Güllner.

SPD må tabbe seg ut

Da var Kohl i stand til å høste politisk gevinst på det økonomiske oppsvinget, men det har han ikke klart denne gangen - tross en viss bedring igjen i økonomien og noe nedgang i arbeidsledigheten.

Men så er det femte periode han søker, og lenger har ingen statsminister sittet i stolen i Forbundsdagen.

- Velgerne tror ikke statsministeren lenger kan tilføre landet det det trenger. De lengter etter noe nytt. Jeg tror ikke Kohl kan vinne for egen maskin. Om Kohl skal ha en sjanse, må sosialdemokratene gjøre graverende feil, fremholder Forsa-direktøren.

Ikke for ungdommen

- CDUs største feil har vært å ikke gi valgkampen en ungdommelig profil, mener Klaus-Peter Schöppner ved meningsmålingsinstituttet Emnid.

- Velgerne ser på Kohl som gammel, og Gerhard Schröder har en stor fordel her. Det fins unge CDU-ledere som ikke brukes.

Emnids siste måling viste 37 prosent til CDU og 42 prosent til SPD.

(NTB)