Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dystert for Restad

Dersom norsk økonomi skal gå tilnærmet helskinnet inn i et nytt årtusen, må vi innstille oss på økt arbeidsledighet og et spartansk lønnsoppgjør til våren. Men greier vi det, vil renta gå ned i løpet av året.Reportasje: Per Ellingsen, Kirsten Karlsen, Erling Ramnefjell, Ida Grieg Riisnæs og Stein Aabø

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er beskjeden regjeringen, Stortinget, LO og de øvrige partene i norsk arbeidsliv får fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Også Kredittilsynet advarer mot lønnsvekst med påfølgende tilbakeslag i norsk økonomi.

Kronekurs

Den norske krona er svært følsom for oljeprisen. Med en fortsatt rekordlav oljepris vil vi kunne oppleve tilbakeslag med svikt i etterspørselen, produksjonen og sysselsettingen, mener Kredittilsynet, som venter store økninger i bankenes tap. Med andre ord venter Kredittilsynet at mange bedrifter vil gå konkurs i tida framover.

Flere ledige

Arbeidsdirektør Ted Hanisch skjerper nå advarslene om høyere arbeidsledighet utover våren. Utviklingen i oljebransjen er enda dystrere enn vi fryktet ved årsskiftet. Innstramminger i oljeindustrien har store ringvirkninger. Det fører til at flere titusener kan gå ut i arbeidsledighet i løpet av vår- og høstmånedene.

Advarer mot oppsigelser

Mandag varslet Norsk Hydro at minst 1500 arbeidsplasser vil gå tapt det neste året. Fredag legger Statoil fram sine 98-tall. Det er ventet at Statoil kommer til å varsle om store innstramminger. Oljedirektør Gunnar Berge mener oljeselskapene er grepet av panikk på grunn av den lave oljeprisen og ber dem unngå for store oppsigelser.

Magert lønnsoppgjør

OECD mener LO og de andre lønnstakerorganisasjonene har et betydelig ansvar. Dersom partene i arbeidslivet viser moderasjon, kan renta falle til et langt mer behagelig nivå i løpet av året, spår OECD. Organisasjonen mener også at arbeidsledigheten må øke før inflasjonen kommer under kontroll. Dette er eneste måte å sikre bedriftenes lønnsomhet og konkurranseevne på sikt, skriver OECD.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media