Dystert kapittel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Dagbladet har de siste dagene avdekket et svart kapittel i den norske velferdsstatens historie. Under den kalde krigen ble et ukjent antall psykisk utviklingshemmete mennesker og psykiatriske pasienter brukt som forsøkskaniner under strålingseksperimenter ved norske sykehus. Forsøkspersonene ble blant annet forsøkt kastrert med røntgenstråling.
  • I samme periode ble 11 000 familier oppført i et sentralt register over mennesker med uønsket arvestoff, på grunnlag av rase, misdannelser, psykisk utviklingshemming, sinnslidelse, kriminalitet og andre egenskaper som ble ansett som mindreverdige og uønsket. De som sto i registeret risikerte å bli kastrert og tvangsplassert i institusjon.
  • Ideologisk skimter vi troen på det lytefrie menneskets overlegenhet. Som andre samfunnsområder var helsevesen og sosialomsorg i etterkrigsperioden preget av teknokratiske styringsprinsipper. Kombinert med en sterk tro på at ny kunnskap om arv og helse kunne utnyttes til menneskehetens beste, ble resultatet at humanistiske verdier og enkeltmenneskets rettssikkerhet ble skjøvet til side.
  • Dagbladets avsløringer blir nå referert i nyhetsmedier i flere land, og det som skjedde blir her knyttet politisk til vår velferdsmodell. Fram til nå har det ligget et lokk over dette skammelige kapitlet i den norske velferdsstatens historie. Det som skjedde er ikke blitt beskrevet av historikerne, og ikke oppsummert av medisinske og helsefaglige miljøer. Samfunnet har heller ikke gjort opp for seg overfor menneskene som ble utsatt for disse overgrepene.
  • Forholdene Dagbladet har beskrevet må bli gjenstand for en nasjonal granskning, der målet også må være å avdekke om det i den aktuelle periode skjedde andre, liknende overgrep mot mennesker i regi av velferdsstaten.
  • Uansett er det én ting vi kan lære: Det må være gode kontrollmekanismer og full åpenhet rundt behandling, omsorg og forskning som involverer de svake i et samfunn. Ellers kan det gå galt. Vi føler oss ikke trygge på at kontrollen er god nok og åpenheten stor nok i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer