Corona og kreft

Dystre funn: - Pusteproblemer

Ny forskning om covid-19 hos kreftpasienter viser at seinvirkninger er nokså utbredt og svært problematiske.

ISRAELSK STUDIE: En ny israelsk studie viser at personer som har gjennomgått covid-19-infeksjon er bedre beskyttet enn dem som har fått vaksine. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener derimot at det ikke er noen fordel å bli coronasmittet. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

At kreftpasienter er spesielt sårbare for coronavirusinfeksjon, kommer ikke som noen overraskelse på forskerne.

Likevel er det svært dystre funn som presenteres i en ny, stor registerstudie, publisert i anerkjente The Lancet Oncology.

Studien dokumenterer at 15 prosent av kreftpasienter som overlever covid-19-infeksjon har et bredt spekter av følgetilstander.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP Vis mer

49,6 prosent har luftveissymptomer, 41 prosent sliter med utmattelse, 5,5 prosent opplever vekttap, 7,3 prosent har nevrokognitive symptomer og 18,7 prosent opplever andre typer komplikasjoner.

«Dårligere overlevelse»

Studiepopulasjonen er plukket ut fra et europeisk helseregister basert på data fra 35 institusjoner rundt om i Europa.

Forskerne påpeker at kreftpasienter med seinvirkninger av covid-19 utgjør en særlig utsatt undergruppe.

«Vi gir nye og klinisk viktige bevis på at tilstedeværelsen av covid-19-relaterte følgetilstander identifiserer en undergruppe av pasienter med betydelig dårligere overlevelse», skriver forskerne.

VAKSINERES: Her får Elin Norheim Nustad (13) coronavaksine. Vide: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer

Sjansen er også stor for at pasienter i denne gruppa får sin kreftbehandling avbrutt, noe som igjen øker sjansen for død.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad påpeker at denne registerbaserte studien viser at opptil 15 prosent av kreftpasientene hadde ettervirkninger av covid-19 da de ble undersøkt mellom 1 og 11 måneder etter at de ble diagnostisert med covid-19.

- Utvilsomt utsatt

- Dette hadde en negativ innvirkning på behandlingsopplegget og kreftsykdommen. Blant annet var det flere pasienter som fikk sin kreftbehandling utsatt eller justert på grunn av covid-19-innleggelser, sier Nakstad til Dagbladet.

UTSATT GRUPPE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad påpeker at kreftpasienter har vært en utsatt gruppe under pandemien. Foto: Nina Hansen
UTSATT GRUPPE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad påpeker at kreftpasienter har vært en utsatt gruppe under pandemien. Foto: Nina Hansen Vis mer

Han har merket seg at pusteproblemer og vedvarende slapphet var blant de vanligste plagene som vedvarte etter covid-19 hos kreftpasientene.

- Det var flere som rapporterte slike plager blant menn, pasienter over 65 år og blant dem med flere underliggende sykdomstilstander. Studien bekrefter at covid-19 bidrar til et helsetap blant pasienter som allerede har alvorlige sykdomstilstander fra før, sier Nakstad og legger til:

- Det er egentlig ikke så overraskende, men det er viktig å få det dokumenter i slike studier. Kreftpasienter har utvilsomt vært en utsatt gruppe under pandemien.

- Viktig å prioritere

Kreftforeningen har også lest den nye studien med interesse.

SÅRBARE: Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen påpeker at kreftpasienter under behandling er ekstra sårbare for covid-19. Foto: Jorunn Valle Nilsen
SÅRBARE: Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen påpeker at kreftpasienter under behandling er ekstra sårbare for covid-19. Foto: Jorunn Valle Nilsen Vis mer

- Kreftpasienter under aktiv behandling er ekstra sårbare for covid-19. At denne nye studien viser at ganske mange kreftpasienter får langtidsvirkninger, understreker hvor viktig det er å prioritere og ivareta denne gruppa framover, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer