Historisk måling:

Dystre tall: - Alvorlig

Det startet bra, men etter en kaotisk seinsommer har president Joe Bidens lykke snudd. Dystre tall kan bli et vendepunkt, tror USA-ekspert.

TALLTRØBBEL: USAs president Joe Biden er i trøbbel, ifølge meningsmålingene, som for første gang i hans presidentperiode viser at han har flertallet av amerikanerne mot seg. Foto: AFP / NTB
TALLTRØBBEL: USAs president Joe Biden er i trøbbel, ifølge meningsmålingene, som for første gang i hans presidentperiode viser at han har flertallet av amerikanerne mot seg. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Etter å ha ridd på en bølge av medgang og godvilje, kan Joe Biden ha kommet til et vendepunkt som i ytterste konsekvens kan sette hans politiske framtid i alvorlig fare.

Det mener den norske USA-eksperten Eirik Løkke, rådgiver i Civita.

For tallenes tale er klare, og de dystre tallene er alt annet enn hyggelig lesning for USAs 78 år gamle president.

KRITISERES: President Joe Biden får kritikk etter han sjekket klokka under en seremoni for de 13 amerikanske soldatene som ble drept i Kabul. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen  Vis mer

Biden = upopulær

For første gang i sitt åtte måneder lange presidentskap, har ikke lenger Biden flertallet av amerikanerne i ryggen. Snarere tvert i mot er det nå en majoritet i USA som ikke setter pris på Bidens innsats.

53 prosent av befolkningen sier at de ikke støtter presidenten, mens bare bare 43 prosent sier at de støtter ham, viser en måling Gallup har gjennomført.

En sammenstilling av flere målinger tallknuserne i Fivethirtyeight har gjennomført, er ikke like dramatisk. Der er det bare 48 prosent av amerikanerne som sier de ikke støtter Biden, mot 45 prosent som støtter ham.

Trenden er uansett klar: Det går i feil retning for Biden.

WOOPS: Her går det galt for USAs president Joe Biden, under avreise til Atlanta. Vis mer

Kan skade sine egne

Det er alvorlig, og kan bli stående igjen som et ulykksalig nytt kapittel for Biden, tror Civita-rådgiver og USA-ekspert Løkke.

- Det er spesielt alvorlig hvis dette vedvarer over tid og får prege mellomvalget i 2022, som tross alt ikke er så langt unna, sier Løkke.

Demokratene har en hårfin majoritet i begge kamrene i Kongressen, altså Representantenes hus og Senatet. Er partiets nasjonale leder upopulær, er ikke det akkurat det til hjelp, forteller USA-eksperten.

Og ryker majoriteten, om enn hårfin, i Kongressen, kan det være over og ut for Bidens politiske ambisjoner denne fireårsperioden.

- Det kan ha direkte betydning for hans mulighet til å gjennomføre politikk fra 2022. Abraham Lincoln beskrev det godt: Med støtte fra offentligheten finnes det ingen grenser for hva man få til. Uten er det vanskelig å gjøre noe som helst, sier Løkke.

Løkke tror det er langt fra åpenbart at Biden vil krype over 50 prosent støtte igjen.

- Umulig er det ikke, men det er lettere å få en god start enn det er å krype tilbake over den streken, sier USA-eksperten.

HARDT UT: USAs president Joe Biden vil innføre nye vaksineregler som innebærer at rundt 100 millioner amerikanere får krav om å vaksinere seg. Video: AP. Vis mer

To grunner

Fra og med januar og til slutten av august, var det i snitt 54 prosent av den amerikanske befolkningen som sa at de syntes Biden gjorde en god jobb.

Støtten har forsvunnet på litt under én måned, og årsaken er todelt, mener USA-ekspert Løkke:

  • Bidens håndtering av Afghanistan-uttrekningen.
  • Coronapandemien.

- Selv om et klart flertall av amerikanere støttet beslutningen om å trekke seg ut av Afghanistan, var uttrekningen dårlig håndtert, sier Løkke.

Coronapandemien som tapersak for Biden, er kanskje vanskeligere å forstå, all den tid det var den saken Biden kanskje vant mest på under valget.

- Biden scorer fremdeles greit på pandemihåndtering, men fordi USA er så polarisert, har man fått et delt samfunn med ikke-vaksinerte og vaksinerte. Det skyldes at det er mange som ikke vil vaksinere seg, og derfor pågår pandemien med stor kraft flere steder. Dette påvirker støtten til Biden, fordi folk dør jo, sier Løkke.

LATTERLIG: Onsdag sammenlignet Russlands president Vladimir Putin straffereaksjonene etter stormingen på Capitol Hill med russisk forfølgelse av meningsmotstandere. Det synes USAs president Joe Biden er «latterlig». VIDEO: AP Vis mer

Aldri skjedd før

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe.

Biden gjør det foreløpig langt bedre enn sin forgjenger, Donald Trump, som var en historisk upopulær president.

Ikke én gang i løpet av sine fire år i Det hvite hus, hadde Trump på noe tidspunkt støtte fra over 50 prosent av den amerikanske befolkningen.

Siden man begynte å gjennomføre slike meningsmålinger etter verdenskrig, hadde det aldri skjedd før.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer