Dystre tall: - Bekymret for utviklingen

På to og et halvt år er fem personer skutt og drept av politiet. I alle sakene har psykiatri vært et tema. Nå varsler politiet og helsevesenet grep.

DREPT: Tirsdag ble en 33 år gammel mann skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DREPT: Tirsdag ble en 33 år gammel mann skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

33-åringen som tirsdag ble skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo var ute på permisjon etter at han i desember 2020 ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

Mannen er den femte personen som siden august 2019 har blitt skutt og drept av politiet i Norge. Ikke alle sakene er ferdig etterforsket, men samtlige kan likevel kobles til psykisk sykdom.

Se en oversikt over alle hendelsene lenger ned i artikkelen.

- Politiet er gode til å løse ulike situasjoner uten å ty til våpenbruk. Våpen er alltid siste utvei, og slik skal det også være, skriver seksjonsleder i Politidirektoratet, Elisabeth Rise, i en e-post til Dagbladet.

Politidirektoratet har ikke anledning til å kommentere enkelthendelser. De kan likevel fortelle at politiet ikke skal bruke mer makt enn nødvendig, og at makt og maktmidler skal stå i forhold til situasjonens alvor og omstendigheter.

- Vi skulle helst sett at politiet aldri var nødt til å løsne skudd. Samtidig er det enkelte situasjoner der politiet er nødt til å bruke denne type makt, av hensyn til andres eller egen sikkerhet, skriver Rise videre.

«Tikkende bomber»

I januar advarte politiet om at det var sannsynlig at alvorlig psykisk syke ville begå grove voldshandlinger. Analyser gjort av politiet viser at en betydelig andel av anmeldte drap og drapsforsøk siden 2016 er begått av personer hvor det er symptomer på eller mistanke om psykisk sykdom hos gjerningspersonen.

- Det er dessverre en rød tråd her. Det viser at man må vurdere om systemet er trygt nok, og om dem som har behov for hjelp, får god nok oppfølgning. Som om det er trygt å bli sluppet ut av en institusjon, eller om det er trygt å bli sendt på permisjon, sier leder for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, til Dagbladet.

Han legger til:

- Vi mener at man må legge vekt på hva som er samfunnets beste. Det har blitt sagt at det «går tikkende bomber rundt», og det er ikke samfunnet tjent med.

Antall oppdrag hvor politiet bistår helsevesenet har også økt de siste åra. Fra 2016 til 2020 økte antallet psykiatrioppdrag for politiet med rundt 44 prosent. Drapsstatistikken viser at det i flere av disse tilfellene kan utvikle seg i en farlig retning.

- Når disse situasjonene plutselig oppstår, må politiet ta den oppgaven, med den risikoen som politiet da må utsette seg for, sier fagforeningsleder Bolstad.

- Er du bekymret for situasjonen?

- Jeg er bekymret for utviklingen dersom den fortsetter som nå. Flere i befolkningen og mennesker som intervjues i forbindelse med disse hendelsene, forteller at dette er bekymringsfullt. Dersom befolkningen er bekymret, så er det bekymringsfullt.

Han trekker fram hendelsen i Kongsberg hvor fem tilfeldige personer ble drept.

- Det er en flott og stille by. Ingen så for seg dette. Så plutselig risikerer du å miste livet ditt midt på gata. Det sier egentlig alt.

Varsler grep

Bolstad mener det er på tide at lovverket blir vurdert.

- I lys av de tragiske hendelsene som har vært den siste tida, er det tydelig for oss at det er på sin plass med en gjennomgang av lovverket, sier Bolstad.

Han peker her på endringen i tvangslovgivningen fra 2017, som gjorde det vanskeligere for psykiatrien å holde mennesker mot deres vilje.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) varslet onsdag en gjennomgang av samarbeidet mellom etatene.

- På generelt grunnlag - også med bakgrunn i hendelsen på Kongsberg - har jeg hatt en tett dialog med min kollega justisministeren. Vi har satt i gang et arbeid for å se på hvordan politi og helsevesen samarbeider, sier Kjerkol til Dagbladet.

Hun forklarer at regjeringen har et eget lovarbeid rundt tvangslovgivning i helsetjenesten, samt en evaluering av 2017-lovendringen. Disse to prosessene vil nå kobles sammen.

Rise forteller til Dagbladet at de har sendt et utkast til justerte retningslinjer for politiets bistand til, og samarbeid med, helse på høring i etaten.

- Når vi har fått innspillene så vil POD utarbeide et forslag som vi tar med til et møte med Helsedirektoratet som utgangspunkt for nye felles retningslinjer for etatene.

Statsforvalteren oppretter tilsynssak med helsevesenet etter hendelsen på Bislett. De vil be Oslo universitetssykehus om informasjon om hva slags helsehjelp den avdøde har fått forut for den tragiske hendelsen 9. november, skriver Statsforvalteren i en pressemelding.

- Godt trent politi

Politidirektoratet understreker at statistikken for de siste ti åra viser at norsk politi skyter sjeldent, selv om de bevæpner seg mange ganger i løpet av et år.

ANGREP: Mannen som gikk til angrep med kniv på Bislett i Oslo tirsdag 9. november er bekreftet død etter at politiet avfyrte skudd. Dette var hans ferd i Thereses gate. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

De bevæpnede oppdragene utgjør omtrent 1,25 prosent av alle oppdrag.

- I 2020 avfyrte politiet skudd i 11 oppdrag. I fem av disse oppdragene avfyrte politiet rettet skudd mot person, hvorav tre personer ble skadd og to døde, opplyser seksjonssjef Rise.

Hun mener norsk politi er godt utdannet og trent på å ikke bruke mer maktmidler enn hva situasjonen krever.

- Når politiet bevæpner seg, og i noen ytterst få tilfeller skyter, så skal man være trygg på at dette var eneste mulige utfall av hensyn til egen eller andres sikkerhet.

Bolstad mener at politiet har god trening i å håndtere psykisk syke og potensielt farlige personer.

- Politiet er veldig godt trent i skarpe oppdrag. Det skulle selvsagt bare mangle at politiet, som har ansvaret for sikkerheten til borgerne, reagerer.

Politiets Fellesforbund ser samtidig at det er behov for å ta flere grep:

- Politiet trenger generell bevæpning. Det får vi stadig tilbakemelding om fra medlemmene våre. Det andre er at vi må få nok operative mannskaper til å avverge og minimalisere slike type oppdrag, sier Bolstad og fortsetter:

- Dette er ikke bare politiets oppgave. Her må flere etater inn. Det må gjøres et arbeid på tvers av politi, helse, psykiatri og bevilgende myndigheter.

Fem skutt og drept av politiet siden 2019

Dette er en oversikt over de fem sakene hvor politiet har skutt og drept personer de siste tre åra. To av sakene er fortsatt under etterforskning av Spesialenheten for politisaker. Tre av dem er henlagt. Alle fem kobles til psykisk sykdom.

5. august 2019 ble en mann i 60-åra skutt og drept av politiet på Jaren i Gran kommune. Mannen hadde besøk av helsetjenesten, da situasjonen utviklet seg og politiet ble tilkalt. Hendelsen varte i flere timer. Mannen angrep politiet med machete, forskanset seg i et hus og skal ha truet politiet med motorsag og etsende væske. En politibetjent ble lettere skadd. Saken ble seinere henlagt av Spesialenheten for politisaker.

22. september 2020 ble en mann i 30-åra skutt av politiet på Bolkesjø i Telemark. Politiet hadde fått opplyst at mannen var sterkt beruset, og ønsket å ta sitt eget liv. Politiet aksjonerte for å få ham til nødvendig helsehjelp, og det oppsto en konfrontasjon. Ifølge Spesialenheten, som seinere henla saken, skal mannen ha kommet mot politiet i rask gange med hevede hender, med en kjøttøks i den ene hånda og en kniv i den andre. Politiet skal også ha brukt pepperspray, uten resultat. Mannen ble truffet av fire skudd og døde seinere av skadene.

21. desember 2020 ble en beboer i et hybelhus i Bergen skutt og drept med tre skudd i overkroppen. Tidligere samme dag hadde mannen blitt utskrevet fra Sandviken sykehus. Politiet rykket ut til adressen på det som opprinnelig startet som et bistandsoppdrag for helsevesenet. Mannen hadde startet brann i trappehuset og kom politiet i møte med kniv i hånda. Også denne saken ble henlagt av Spesialenheten, ifølge BT.

28. august 2021 ble en svensk statsborger (34) skutt og drept av politiet i Sarpsborg. Politiet rykket ut etter melding om at en mann hadde truet en annen med kniv. Da politiet kom til stedet kom mannen mot dem med kniv. Han ble truffet av tre skudd og døde av skadene. Spesialenheten etterforsker saken.

9. november 2021 ble en 33 år gammel mann skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo. Mannen skal ha forsøkt å angripe personer i området med kniv. Mannen var på permisjon etter at han i desember 2020 ble dømt til tvungen psykisk helsevern for drapsforsøk og trusler. Politiet kjørte ned mannen to ganger, før han knivstakk en politibetjent. Da løsnet politiet skudd. Mannen ble fraktet til sykehus, og døde av skadene. Saken etterforskes nå av Spesialenheten, og to polititjenestemenn er rutinemessig mistenkt i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer