Drukning:

Dystre tall for drukningsulykker

Sju personer omkommet i drukningsulykker på én uke. Redningsselskapet råder alle til å løfte blikket og følge sjøvettregler.

- INNEBÆRER EN RISIKO: 40 prosent av alle drukningsulykker skjer i sommermånedene fra juni til august, i følge Redningsselskapet.Foto: Annika Byrde / NTB

- INNEBÆRER EN RISIKO: 40 prosent av alle drukningsulykker skjer i sommermånedene fra juni til august, i følge Redningsselskapet.
Foto: Annika Byrde / NTB

Vis mer
Publisert

Sommer- og fellesferien er i gang for fullt, og mange nordmenn er på norgesferie både til lands og til vanns. Men sommeren er også toppmåneder for drukningsulykker.

I løpet av uka som var, mistet sju personer livet i drukningsulykker.

- Én drukningsulykke er én for mye, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet, til Dagbladet.

Sju omkommet på én uke

Hele 40 prosent av drukningsulykker skjer på sommeren, ifølge Redningsselskapet.

Bare denne uka har sju personer mistet livet. I tillegg mistet én person livet tidligere i måneden.

Mandag mistet en eldre kvinne livet etter en drukningsulykke i Bøverdalen i Lom kommune. Torsdag mistet to personer livet på grunn av drukning.

I Sandungen i Asker mistet en person livet som følge av drukning og en mann i 50-åra mistet livet i en ulykke i Grue utenfor Kongsvinger.

Fredag omkom en mann i 40-åra i en drukningsulykke på Konnerud i Drammen. Og lørdag mistet en mann i 80-åra livet etter en drukningsulykke i Valdres.

I starten av juli omkom en mann i slutten av 50-åra etter å falt over bord fra en båt og druknet.

Mange nye båtførere

De vanligste omstendighetene bak drukningsulykker på sommerstid er fritidsbåt, bading og svømming og fall fra land, forteller Krangnes.

- Vann gir fantastiske opplevelser, men det kan også innebære en risiko. Hvis man bader, bad helst flere sammen og svøm gjerne langs land, sier Krangnes.

VÅTT: Etter flere dager med flom i Tyskland, jobber nå brannvesenet i Wassenberg med å tømme husene for vann. Vi ble med inn i ett av de berørte hjemmene. VIDEO: Maja Walberg Klev. Vis mer

Så langt i juni og juli har 24 personer omkommet i drukningsulykker. I juni var det 16 personer som mistet livet, og så langt i juli har åtte personer omkommet.

- Vi har sett en del ulykker der folk heldigvis har blitt reddet i tide. Forrige helg kom vi i tide til en båt, med seks personer om bord, som holdt på å gå på land, sier Krangnes.

Juli har vært den måneden med flest drukningsulykker tidligere år. Grunnen til det er at det er flere mennesker som er på og ved vannet, og flere er ute når det er fint vær, forteller Krangnes.

- Merker dere at flere er på norgesferie i sommer?

- Vi merker det på sjøen, redningsskøytene har mye oppdrag. Mange er ute i båt og det er en del nye båtførere, sier Krangnes.

Løft blikket

Sikkerhet er viktig både i båt og når man bader. Om man skal bade, er det viktig å sjekke om det er trygt etter forholdene. I båt er det viktig å bruke redningsvest og følge sjøvettregler, forteller Krangnes.

- Det er viktig at alle er oppmerksomme og løfter blikket. Spør heller en gang for mye, om det ser ut som noen kan trenge hjelp, sier Krangnes.

Av dem som har omkommet så langt i år, er 66 prosent 60 år eller eldre. Fire personer er under 18 år. Det er en overvekt av menn som omkommer i drukningsulykker, skriver Redningsselskapet på sine nettsider.

- Ikke ta noe risiko og ikke gjør noe utover det du har ferdigheter til, sier hun.

Sammenliknet med tidligere år, omkom det i juli 2020 11 personer, mens 18 mistet livet i drukningsulykker i 2019.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer