Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dzhennet (17) var en av de «svarte enkene»

Tenåringsjenta mistet mannen sin i fjor. Mandag deltok hun i t-baneangrepene som tok livet av 39 personer.

BLE SELVMORDSBOMBER:  På dette udaterte bildet poserer 17 år gamle Dzhennet Abdurakhmanova sammen med mannen Umalat Magomedov. Magomedov ble drept i 2009. Abdurakhmanova pekes nå ut som en av de kvinnelige selvmordsbomberne bak angrepene på t-banen i Moskva. Foto: AFP /NEWSTEAM /Scanpix
BLE SELVMORDSBOMBER: På dette udaterte bildet poserer 17 år gamle Dzhennet Abdurakhmanova sammen med mannen Umalat Magomedov. Magomedov ble drept i 2009. Abdurakhmanova pekes nå ut som en av de kvinnelige selvmordsbomberne bak angrepene på t-banen i Moskva. Foto: AFP /NEWSTEAM /Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I fjor mistet 17 år gamle Dzhennet Abdurakhmanova ektemannen Umalat Magomedov.

Nå pekes jenta med det runde barneansiktet av russiske etterforskere ut som en av de kvinnelige selvmordsbomberne som mandag sprengte seg på T-banen i Moskva. 39 personer mistet livet og 71 ble skadd i angrepene.

Ektemannen Umalat Magomedov var en islamittisk opprører fra Dagestan, som ble drept i en spesialoperasjon i fjor, melder den russiske avisen Kommersant ifølge AFP.

Abdurakhmanova kom også fra Dagestan. Hun traff ektemannen da hun 16 år gammel kontaktet opprørene over internett, skriver avisen. Ifølge russiske medier er det uvisst om de to var formelt gift.

De russiske etterforskerne tror 17-åringen var den første av de to selvmordsbomberne som sprengte seg på t-banen.

Eksplosjonen fant sted mandag klokka 05.56 norsk tid, på t-banestasjonen Lubjanka ved hovedkvarteret til sikkerhetsmyndigheten FSB i sentrum av den russiske hovedstaden.

Den andre selvmordsbomberen er ende ikke identifisert. Kommersant mener imidlertid at hun kan være en 20 år gammel tsjetsjensk kvinne, også hun gift med en drept opprører fra Kaukasus.

De to kvinnene er i så fall klassiske eksempler på de såkalte svarte enkene- kvinnelige slektninger av menn som er drept av russiske styrker.

Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov har sagt at han personlig ga ordre om selvmordsaksjonene.

39 DØDE:  39 mennesker ble drept i de to selvmordsangrepene som rammet det russiske t-banenettet mandag. Her begraver slektninger av ofrene sine død i Moskva. Foto: AFP
39 DØDE: 39 mennesker ble drept i de to selvmordsangrepene som rammet det russiske t-banenettet mandag. Her begraver slektninger av ofrene sine død i Moskva. Foto: AFP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!