DØMT: Dzjokhar Tsarnajev (21) har tilstått å stå bak terroren i Boston sammen med broren Tamerlan. Nå er han dømt til døden. Foto: USAs justisdepartement / AFP / NTB Scanpix
DØMT: Dzjokhar Tsarnajev (21) har tilstått å stå bak terroren i Boston sammen med broren Tamerlan. Nå er han dømt til døden. Foto: USAs justisdepartement / AFP / NTB ScanpixVis mer

Dzjokhar Tsarnajev dømt til døden for Boston-terroren

21-åringen ble funnet skyldig på alle tiltalepunktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dzjokhar Tsarnajev (21), som har tiltått å stå bak terroren mot Boston Marathon i 2013, er dømt til døden, ifølge The New York Times.

TERROR: Den første av to eksplosjoner fant sted nær mållinja for Boston Marathon. Tre personer ble drept og 264 skadd i terroraksjonen. Foto: Dan Lampariello / Reuters / NTB Scanpix
TERROR: Den første av to eksplosjoner fant sted nær mållinja for Boston Marathon. Tre personer ble drept og 264 skadd i terroraksjonen. Foto: Dan Lampariello / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

21-åringens forsvarere har bedt om at han slipper dødsstraff og isteden soner i fengsel resten av livet, uten mulighet for løslatelse. Men juryen har altså valgt å gi ham dødsstraff.

Drøftet i 14 1/2 time Juryen drøftet straffeutmålingen i 14 1/2 time før de kom fram til en beslutning, som har resultert i et 20 siders dokument, ifølge The Guardian.

IMOT DØDSSTRAFF: Organisasjonen Veterans for Peace er imot dødsstraff for Tsarnajev og har demonstrert utenfor rettslokalet. Foto: Charles Krupa / AP / NTB Scanpix
IMOT DØDSSTRAFF: Organisasjonen Veterans for Peace er imot dødsstraff for Tsarnajev og har demonstrert utenfor rettslokalet. Foto: Charles Krupa / AP / NTB Scanpix Vis mer

Dødsstraff er avskaffet som straffemetode i delstaten Massachusetts, men siden dette er en føderal rettssak, er henrettelse likevel en mulighet.

Tre tilskuere ble drept da Dzjokhar og storebroren Tamerlan sprengte to bomber ved målområdet for Boston Marathon 15. april 2013. 264 ble skadd. Tre dager seinere ble en poiltimann drept av brødrene.

Den store jakten som fulgte, resulterte i en skuddveksling med brødrene 19. april, der Tamerlan Tsarnajev ble drept. Dzjokhar ble funnet i en båt i opplag noen timer seinere, og ble pågrepet etter å ha blitt skutt av politiet.

Ekstremisme Juryen fant Dzjokhar skyldig på alle de 30 tiltalepunktene. Det slås bl.a. fast at han tok livet av ofrene med overlegg.

Brødrene Tsarnajevs familie er opprinnelig fra den russiske republikken Tsjetsjenia. Motivet for terroren i Boston var islamsk ekstremisme og motstand mot USAs politikk overfor muslimske land.

Selv om Tsarnajev nå er dømt til døden, er det lite trolig at han blir henrettet, uttaler The Guardians kommentatorer. Siden 1960-tallet har USAs føderale myndigheter bare gjennomført tre henrettelser - i tillegg er det for tida mangel på «giftcocktailen» som brukes i sprøytene, på grunn av at farmasøytiske selskap nekter å levere de nødvendige stoffene.

- Det eneste som er sikkert, er at han aldri vil trekke frisk luft igjen, slår New York-advokaten George Kendall fast.